Capcanele opoziției

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În plină pandemie de Covid-19, cu record de cazuri pe teritoriul național și într-o zi de joi, când demisolul unui bloc din centrul Galațiului a fost efectiv aruncat în aer, am fost și martorii unei alte abordări politice.

Mai exact, în prima ședință de lucru a noului Consiliu Județean, rezultat în urma alegerilor din 27 septembrie, lucrurile au luat o turnură mai puțin așteptată. În condițiile în care cei doi consilieri județeni din partea ALDE au demisionat, la nici două săptămâni, te întrebi, totuși, ce i-a mai mânat în luptă?

Dincolo de aceste aspecte, să le spunem organizatorice, am putut constata absența de la întâlnirea desfășurată on-line a celui cu care principalul partid de opoziție a deschis lista de consilieri județeni. Trecem și peste asta, o fi avut omul alte treburi mai importante de rezolvat. Oricum, chiar fără el, cei prezenți au început să se manifeste mult mai combativ. Din start, intenția de achiziționare a unui autovehicul hibrid a fost întâmpinată cu ostilitate, considerată inoportună și votată ca atare.  

Ușor stranie a părut, însă, decizia de a nu fi de acord cu o rectificare bugetară care prevede alocări de fonduri pentru spitalele și pentru unitățile de învățământ aflate în coordonarea instituției. Aceasta, mai ales în contextul actualei crize sanitare care afectează și modul în care se desfășoară procesul de educație. Argumentul invocat de opoziție cu privire la necesitatea studierii mai în detaliu a bugetului CJ și, implicit, a cifrelor ce însoțesc rectificarea bugetară stă în picioare până la un punct. Evident că transparența cheltuirii banului public reprezintă un principiu de bază al unei bune guvernări. De aici însă și până la a solicita răgaz, în pandemie, pentru parcurgerea și analizarea tuturor capitolelor bugetare este drum lung și ține de necesitatea prioritizării unor astfel de solicitări. Altfel, ne permitem să afirmăm că un asemenea demers nu poate izvorî decât din dorința de face opoziție de dragul… opoziției.

Să fim bine înțeleși. Fără această antinomie politică, nicio democrație nu își poate urma drumul firesc și nu se poate consolida. Este ceea ce ne dorim să se întâmple oriunde în viața cetății, nu doar la instituția cu sediul în strada Eroilor nr. 7. Însă, mare atenție în a nu se confunda normalitatea cu politicianismul. Linia de demarcație dintre cele două este destul de îngroșată, electoratul o vede și reacționează pe măsură.

Citit 1856 ori Ultima modificare Vineri, 30 Octombrie 2020 17:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.