Sub stare de asediu

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

După "porţia de libertate" luată în timpul verii, bătălia cu coronavirusul revine acum, în forţă, sub o formă mult mai agresivă, mai gravă. Speranţa că virusul "se va stinge de la sine" în perioada caldă, cam aşa cum se întâmplă cu alte categorii de viroze, nu s-a materializat. Ba, din contra, par a fi apărut tulpini noi ale bolii, unele chiar mai periculoase decât cele cu care ne-am confruntat iniţial.

Ce-i drept, o mare diferenţă faţă de perioada de la începutul anului, când lumea a fost, practic, luată pe nepregătite de "invazia" Covid-19 - ne amintim cu toţii de degringolada vecină cu panica de prin magazine, de goana disperată după măşti, dezinfectanţi, viziere, aparate de ventilaţie pentru secţiile de ATI - este că, în prezent, ştim cu ce ne confruntăm şi cum putem să câştigăm în faţa bolii. Mai multe vaccinuri sunt în curs de testare şi sunt perspective ca până cel târziu la începutul anului viitor să avem primele formule câştigătoare.

Pe de altă parte, până când vaccinul va fi disponibil pentru cea mai mare parte a populaţiei va mai dura alte luni de zile. Luni grele! În România am ajuns la 10.000 de cazuri, cadrele medicale sunt suprasolicitate, secţiile de ATI sunt supraaglomerate, deja se vorbeşte tot mai mult de spectrul trecerii la scenariul medicinii de dezastru, punctul critic în care sistemul este copleşit de numărul de cazuri.

Poate că n-am fi ajuns aici dacă toată lumea ar fi respectat regulile de protecţie sanitară. Din păcate, nici la noi, nici prin alte ţări, n-am dus lipsă nici de "coronasceptici" - în ciuda tuturor evidenţelor, nici de indiferenţă sau pur şi simplu inconştienţă.

România intră, de luni, într-o nouă stare de asediu, de carantină aproape generalizată: şcoli închise, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii, interzicerea unor tipuri de activităţi etc. Vor fi suficiente aceste măsuri pentru a inversa trendul, pentru a trece peste acest val al coronavirusului? Rămâne de văzut. Cert este că paza bună trece primejdia rea!

Masca, dezinfectanţii, păstrarea distanţării sociale sunt singurele arme cu care, la nivelul omului obişnuit, putem să ne ferim de pericol. Nu sunt nici ele infailibile, dar cu atât mai mult trebuie să fim prudenţi. Mai mult ca niciodată se dovedeşte că sănătatea e lucrul cel mai de preţ. Şi vom reuşi s-o apărăm doar dacă fiecare, în dreptul lui, va face tot ce poate pentru a ţine piept bolii.

Citit 1502 ori Ultima modificare Vineri, 06 Noiembrie 2020 18:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.