Războinicii tastaturii

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

În mai mare măsură decât situația ieșită din comun, generată de actuala pandemie de COVID-19, ceea ce îmi provocă o uimire constantă și repetată este reacția violentă în limbaj și ilogică pe care o au, pe rețelele sociale și nu numai, românii care refuză să creadă în existența virusului SARS-CoV-2 și a bolii pe care acesta o provoacă.

Cu amploarea pe care a căpătat-o epidemia de COVID-19 în ultimele săptămâni, probabil că fiecare dintre noi cunoaște cel puțin o persoană infectată cu noul coronavirus. Chiar și așa, în ciuda tuturor evidențelor și a imaginilor dramatice și grăitoare din spitale, nimic nu pare să poată zdruncina credința în teorii absurde a scepticilor.

De regulă, scepticismul este o dovadă de inteligență și de gândire critică. Nu și aici. Atunci când combați o evidență demonstrată științific, atunci când ignori cu nonșalanță situații care se află exact sub nasul tău, poți fi catalogat în orice fel, doar inteligent nu.

Scepticii în privința COVID-19 și a vaccinării împotriva acestei boli nu au îndoieli, ci doar convingeri. Lipsa de argumente este înlocuită de limbajul trivial și de pseudo-raționamente. De cele mai multe ori, acești războinici ai tastaturii nici măcar nu citesc textul articolului, înainte de a comenta și a înjura, pe principiul: ”Am înțeles, n-am înțeles, hai cu porcăirea”!

Acești neîncrezători sunt victime ale manipulărilor grosolane. Nu sunt însă victime nevinovate, ci poartă o mare responsabilitate pentru faptul că s-au aruncat cu brațele deschise în ghearele conspirațiilor. Nu vorbim aici de o categorie socială anume, ci de o adevărată epidemie de ignoranță și violență în exprimare propagate cu virulență în mediul online și care afectează oameni din toate categoriile.

Recent, scriam că opt din zece medici gălățeni sunt de acord să se vaccineze anti-COVID. Poate părea mult, dar cei care ar trebui să ne îngrijoreze sunt restul de 20 la sută. Practic, doi din zece medici din Galați nu au încredere, dintr-un motiv sau altul, în imunizarea prin vaccinare în fața noului coronavirus. Ce încredere putem avea în modul în care aceștia prescriu sau aplică tratamente pacienților, din moment ce lungii ani petrecuți în facultatea de medicină nu i-au convins să accepte un act sigur și extrem de eficient, cum este vaccinarea?

Dincolo de abundența discursului obscen de pe rețelele sociale, convingerile întemeiate pe argumente false sau chiar fanteziste au efectul periculos de a ne dezbina, tocmai în momentele în care ar trebui să dăm dovadă de cea mai mare unitate, pentru a reuși să învingem un inamic invizibil, dar mortal.

Citit 1318 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2020 19:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.