Încă un mandat la ”borcanul cu miere”

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Şi ce dacă nu s-a prezentat electoratul la vot? Credeaţi că o să rămână Parlamentul gol, că politicienii o să-şi pună cenuşă în cap pentru faptul că, de la căderea comunismului încoace, umblă tot cu aceleaşi promisiuni de a revărsa „lapte şi miere” peste ţară, promisiuni uitate imediat după primele exit-poll-uri? Uitaţi-vă câţi şi-au clamat, ieri, victoria!

Chestiunea cu absenteismul a trecut rapid pe locul trei, patru, în faţă a rămas doar întrebarea cine cu cine va împărţi „borcanul cu miere” al guvernării. „Borcanul” acela în care ar dori toţi politicienii să-şi bage, cel puţin un mandat, degetele…

După cum se conturează rezultatele (aproape) finale, cum o dai, cum o întorci, se pare că se conturează o alianţă de guvernare între PNL, USR-PLUS şi UDMR. Eventual şi cu PMP, dacă o apuca, după câte se pare, să spună bogdaproste pentru pragul de 5 la sută. Se anunţă însă negocieri destul de dificile între principalii actori ai acestei formule. USR-PLUS, mai ales, cu pretenţii de „fată mare” în materie de guvernare, s-a făcut remarcată în campania electorală inclusiv prin atacuri deloc feciorelnice taman la adresa PNL. Mizând că fără el „nu se poate face reformă”, USR-PLUS pare a fi decis să pună piciorul în prag, rămâne însă de văzut cât de mult se va lăsa PNL călcat pe bombeuri. Cert este că zestrea comună de voturi e mai mică decât se spera, iar mariajul în trei – cu UDMR, sau în patru – dacă punem şi PMP, va fi pe cât de dificil, pe atât de fragil din perspectiva păstrării majorităţii parlamentare şi a armoniei guvernamentale.

Pe partea stângă a spectrului politic, „evaporarea” Pro România a lăsat PSD singur pe acest segment electoral. Şi chiar dacă acum PSD se alintă cochetând de dragul conversaţiei cu ideea desemnării prim-ministrului, revenirea din groapa în care l-a băgat Liviu Dragnea şi câştigarea primei poziţii în scorul electoral este mai mult decât visau, poate, mulţi dintre social-democraţi acum câteva luni.

Nu în ultimul rând, mai toată lumea s-a repezit să tragă „un semnal de alarmă” privind intrarea AUR în Parlament, de parcă ar fi un soi de OZN aterizat peste Casa Poporului. Să nu uităm însă că personajele de la vârful acestui partid au avut o prezenţă publică destul de vizibilă şi „bulele” de electorat radicalizate într-o direcţie sau alta nu sunt puţine, au şi fost amplificate de stângăciile unora sau altora. Performanţa AUR a fost de a le aduna pe toate sub aceeaşi pălărie „anti-sistem”. Cât va rezista ea, rămâne de văzut. Cert este că şi de aici „partidele tradiţionale” ar avea de tras nişte învăţăminte. Nu de alta, dar unii deja se gândesc la alegerile din… 2024.

Citit 1672 ori Ultima modificare Luni, 07 Decembrie 2020 18:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.