Mai puțin „talent” și mai multă coerență

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Avem un ”talent” înnăscut în a duce lucrurile la extrem. Cum-necum, am reușit în ultimii ani să împingem alegerile parlamentare la început de iarnă cu consecințe pe măsură. Urmează negocierile politice, consultări, desemnări, formarea guvernului și apoi... Sărbătorile. Intrăm în noul an, chiar și astăzi, în pandemie, fără buget național. La jumătatea lunii ianuarie, acest subiect nu a intrat clar în atenția guvernanților, în contextul în care constrângerile economice sunt mai apăsătoare ca oricând. Deficitul masiv al unui an 2020, aspru marcat de coronavirus se va propaga și în continuare, în lipsa unei viziuni coerente.

Ajungând la coerență, intrăm pe un teren minat. Ceea ce am văzut în ultimele zile nu poate decât să ne confirme că suntem, din nou, într-o zodie a incoerenței. La Galați, un consiliu local în care votează, on-line, și persoane neavenite a majorat mai mult decât substanțial impozitele, stârnind furia unor contribuabili. Nu știm care sunt fundamentele economice ale creșterii, dar, poate, mai întâi, ar fi fost necesară o analiză asupra companiilor bugetofage ale administrației publice locale.

Altfel, primarii și Ministerul Sănătății se ”hârjonesc” inamical pe tema asigurării fondurilor necesare desfășurării campaniei de vaccinare. Aflăm, mai nou, că în Prefecturi se practică un spor de 30 sută datorat pandemiei de Covid-19, iar alți sindicaliști bugetari ies în stradă nemulțumiți de înghețarea salariilor. Pe lângă aceştia, încep să protesteze şi angajaţii din domeniul privat, după o lungă perioadă în care restricțiile sanitare, ce se mențin și în prezent, au afectat serios activitatea economică.

Destule ramuri industriale au cunoscut un regres al producției ce a generat inclusiv concedieri, iar agricultura a fost serios afectată de secetă. Inclusiv retailul non-alimentar a simțit pe propria piele efectele pandemiei, iar industria ospitalității și cea a spectacolelor sunt de mai multă vreme la ATI. Resuscitarea lor ține de o abordare mai judicioasă a resurselor disponibile, ori ultimele declarații ale ministrului Economiei arată că, în trecut, lucrurile au stat cam pe dos și ar fi timpul să se inverseze. Conceptul de ”bună guvernare” are la bază un management eficient al administrației publice, precum și reducerea cheltuielilor inutile, mai pe scurt, un plus de coerență.

Citit 1356 ori Ultima modificare Joi, 14 Ianuarie 2021 18:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.