O lume nebună, nebună, nebună!

Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Pe stradă vezi oameni care vorbesc singuri, strigă, înjură, urlă. Femei sau bărbați abrutizați de băutură. Unii au suferit, au fost cândva "Cineva". Puțini sunt și violenți. Criminalii însă nu bat la ochi. Un gălățean este acuzat că i-a promis ajutor financiar unei femei bolnave, disperate. În realitate, ca să o șantajeze cât să își bată joc de ea. Și pe noi pandemia, sărăcia, trădările politicienilor, nesiguranța, șomajul, prețurile ne înnebunesc tot mai mult, în doze zilnice. Tare mi-e teamă că în doar câțiva ani o să fim arestați pe stradă dacă... dăm cumva semne de normalitate, ca... minoritate. Cum ne apărăm? Iată, o fiară a mai distrus un om: o femeie care oricum era terorizată de boala sa. Va fi anchetat și sigur "se va face dreptate". Adică? În România, slavă Domnului, pedeapsa cu moartea a fost abolită, iar maximum de pedeapsă, "închisoarea pe viață", ține numai vreo 25 de ani, nu sute de ani, cât se primește în alte țări. Dacă scapi la 55 de ani, o să ai părul argintiu și o să inspiri deplină încredere victimelor - femei, copii...

Recent, a fost eliberat, după 22 de ani de închisoare, "unul dintre cei mai periculoși criminali din România", condamnat la 99 de ani petru șase crime (pe una dintre victime a decapitat-o!). Se va reintegra domnul? Vom scăpa de amenințare? Până și lumea pușcăriilor vrea să scape de dezaxați, să nu-i strice cumva pe hoții mărunți...

Desigur, așa este uman, fără execuții - mai ales că uneori mai e condamnat și câte un nevinovat. Alte mari democrații, din care democrația noastră se inspiră, încă aplică pedeapsa capitală. Și Vatican News anunța moartea Lisei Montgomery, căreia președintele Trump i-a refuzat grațierea. Ea a ucis o tânără, extrăgându-i copilul din pântece. Sub președinția Trump, au fost executați zece americani. Locul criminalei Montgomery era însă (de mult!) la balamuc - nu răspunde nimeni?! La rândul ei, ea fusese abuzată sexual, de la trei ani, de propriul tată! Președintele Biden vrea abolirea pedepsei capitale.

Altă democrație care ne-a inspirat din 1789 încoace, cea franceză, a renunțat abia în 1977 la ghilotinare! În ´77, un muncitor agricol tunisian a fost ghilotinat pentru că și-a ucis iubita franțuzoaică.

Lumea se luminează, însă lumina nu ajunge peste tot. Ce nebunie: noi eliberăm criminali, Capitoliul a avut parte de "mineriadă", iar un președinte al SUA a grațiat mai mult... curcani.

Citit 1987 ori Ultima modificare Marți, 19 Ianuarie 2021 16:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.