O lume nebună, nebună, nebună!

Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Pe stradă vezi oameni care vorbesc singuri, strigă, înjură, urlă. Femei sau bărbați abrutizați de băutură. Unii au suferit, au fost cândva "Cineva". Puțini sunt și violenți. Criminalii însă nu bat la ochi. Un gălățean este acuzat că i-a promis ajutor financiar unei femei bolnave, disperate. În realitate, ca să o șantajeze cât să își bată joc de ea. Și pe noi pandemia, sărăcia, trădările politicienilor, nesiguranța, șomajul, prețurile ne înnebunesc tot mai mult, în doze zilnice. Tare mi-e teamă că în doar câțiva ani o să fim arestați pe stradă dacă... dăm cumva semne de normalitate, ca... minoritate. Cum ne apărăm? Iată, o fiară a mai distrus un om: o femeie care oricum era terorizată de boala sa. Va fi anchetat și sigur "se va face dreptate". Adică? În România, slavă Domnului, pedeapsa cu moartea a fost abolită, iar maximum de pedeapsă, "închisoarea pe viață", ține numai vreo 25 de ani, nu sute de ani, cât se primește în alte țări. Dacă scapi la 55 de ani, o să ai părul argintiu și o să inspiri deplină încredere victimelor - femei, copii...

Recent, a fost eliberat, după 22 de ani de închisoare, "unul dintre cei mai periculoși criminali din România", condamnat la 99 de ani petru șase crime (pe una dintre victime a decapitat-o!). Se va reintegra domnul? Vom scăpa de amenințare? Până și lumea pușcăriilor vrea să scape de dezaxați, să nu-i strice cumva pe hoții mărunți...

Desigur, așa este uman, fără execuții - mai ales că uneori mai e condamnat și câte un nevinovat. Alte mari democrații, din care democrația noastră se inspiră, încă aplică pedeapsa capitală. Și Vatican News anunța moartea Lisei Montgomery, căreia președintele Trump i-a refuzat grațierea. Ea a ucis o tânără, extrăgându-i copilul din pântece. Sub președinția Trump, au fost executați zece americani. Locul criminalei Montgomery era însă (de mult!) la balamuc - nu răspunde nimeni?! La rândul ei, ea fusese abuzată sexual, de la trei ani, de propriul tată! Președintele Biden vrea abolirea pedepsei capitale.

Altă democrație care ne-a inspirat din 1789 încoace, cea franceză, a renunțat abia în 1977 la ghilotinare! În ´77, un muncitor agricol tunisian a fost ghilotinat pentru că și-a ucis iubita franțuzoaică.

Lumea se luminează, însă lumina nu ajunge peste tot. Ce nebunie: noi eliberăm criminali, Capitoliul a avut parte de "mineriadă", iar un președinte al SUA a grațiat mai mult... curcani.

Citit 1858 ori Ultima modificare Marți, 19 Ianuarie 2021 16:50

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de parere
  Miercuri, 20 Ianuarie 2021 21:08
  90.95.146.***
  subiectul articolului putea fi dezvoltat fara o prezentare superficiala si in doua rinduri a nefericitei existente a multor persoane cu probleme psihice de pe strazi. asta trebuie sa fie un subiect de articol unic si extrem de important. cui ii pasa de ei? societatea e responsabila sau doar ei ca au ajuns asa? cum trebuie ajutati? trebuie ajutati? cine are curaj sa faca un articol pe tema asta, complex , documentat si extrem de corect?....eu inteleg ca autorul editorialului, "parerea ziarului"pune problema ca si cind nu-i aproape nimic rau ca exista daca nu sint violenti. restul articolului chiar ca nu-i interesant. cine ia taurul de coarne? oamenii strazilor, oamenii cu probleme psihice ce umplu strazile si pietele orasului chiar exista? poate ni se pare doar.
  1
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 20 Ianuarie 2021 18:35
  86.124.203.***
  Cred că dl Cilincă a găsit răspunsul la întrebarea "În ce lume trăim? " Într-una în care, se pare, e firesc ca atunci când ești bolnav, pe patul de moarte, să trimiți poze cu tine goală. Vă rog să mă iertați, dle Cilincă, dacă nu am niciun fel de compasiune pentru bolnava în discuție ori pentru bolnavii care consideră că e normal să faci așa ceva. Deci, cine vrea poze, tramvai și direcția Terapie intensivă, nu ?
  1
  0
  Raportează
 • postat de om
  Miercuri, 20 Ianuarie 2021 17:01
  89.137.230.***
  Pai iti spun eu cum domnule "eu". Femeia era disperata si avand boala aia a vrut neaparat bani ca sa se vindece , tratament etc. ticalosul a momit-o si ea naiva si de buna credinta a crezut ca nu ii face rau si ca macar asa sa obtina banii ca sa scape de cumplita boala daca altii nu vor sa o ajute iar ticalosul si nemernicul a facut ce a facut. Asta trebuie maxim pedepsit cu cel putin 7 ani de temnita. Cum sa faci asa ceva unui om disperat si cu probleme si poate pe moarte? In ce lume traim?
  1
  1
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 20 Ianuarie 2021 11:57
  86.124.203.***
  Dle Cilinca, va rog sa ma ajutati sa fac o legatura, cat de mica, intre boala femeii despre care vorbiti si trimiterea de poze nud pe internet. Eu unul ma dau prins, de cand am luat act de intamplare, nu am reusit. Despre ala, am inteles ca e rau, e neomenos, e cinic, e toate alea dar cum a ajuns ea sa-i trimita poze cu ea goala, nu am reusit sa patrund intelesul
  4
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.