Să nu mai stăm cu capu-n jos!

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Piese din patrimoniul muzeului tecucean "Teodor Cincu" vor fi expuse la Madrid! Comorile erau expuse, cei interesați le-au putut admira, dar a apărut și OCAZIA, de care Tecuciul, județul Galaţi, România va profita, ca imagine externă, exportând "picătura chinezească culturală", acum cu piese rare dintr-un muzeuu care chiar "are cu ce"!

Galațiul, prezent în expoziții de artă din lume - de pildă, în expoziția aurului dacic, itinerantă în țară, cu punct terminus Paris - ar trebui să vâneze mai mult astfel de ocazii (multe au trecut ignorate). Avem destule înfrățiri și parteneriate în lume (multe, doar pe hârtie!) și destule de oferit culturii globale. Ocazia pentru Tecuci: în vara aceasta se împlinesc 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Regatul Spaniei (și Galații au avut consulat spaniol). Proiectul pentru Spania a beneficiat acum și de coordonare centrală: de organizarea Muzeului de Istorie al României, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe şi patronajul Președinției României.

În fond, avem parlamentari gălățeni, ministerele sunt și pentru noi, n-ar trebui să ne tot plângem, după obicei, că la Galați "nu se face nimic", să ignorăm ce se face și să întindem mâna la stat și la Europa! Nu putem gândi ca la sat, suntem în Lume!

Iată, miercuri chiar, la Muzeul de Artă Vizuală, am avut șansa să admir, la vernisajul expoziției de pictură, grafică și sculptură "Retrospectiva Pro Boholţ", 40 de opere extraordinare de artă (selectate, din lipsă de spațiu, dintre multe altele), semnate de gălățeni, de alţi artiști din țară și străinătate, participanți la cele nouă ediții ale taberei. De data aceasta, prin mecenat privat, într-un sat ardelenesc uitat în Rai, Boholț, de nouă ani se adună pictori și sculptori, gălățeni, din restul țării și de peste graniță. Sunt rare astfel de "tabere" de vară, cu asemenea rezultate! E o adevărată nouă Școală de la Barbizon, care fixează sătucul muribund în chihlimbarul Artei, dar operele devin universale…

Și la Barbizon, acum două veacuri, veneau "în tabăra" din pădure pictori din toată lumea. Au fost și Grigorescu, și Ion Andreescu, care în 1925 - alături de gălățeanul Camil Ressu și tecuceanul Gheorghe Petrașcu și alți artiști români - au fost selectați la epocala Expoziție de la Paris, care introducea conceptele artei moderne. Ei nu s-au considerat, precum mulți dintre noi, niște marginali, ci au lucrat… internațional. Și acum avem artiști gălățeni care expun lână Picasso și Dali ori în muzee cu milioane de vizitatori sau lucrează în Japonia!

Citit 1710 ori Ultima modificare Joi, 11 Februarie 2021 20:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.