Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
7 comentarii

Acum un an, când a izbucnit pandemia, speram la o schimbare în bine a omenirii, pe principiul că suferinţa comună îi uneşte pe oameni. Dar se pare că am ajuns mai dezbinaţi decât oricând. Obosiţi după mai bine de un an în care restricţiile ba sunt ridicate, ba se coboară armata din pod, un an cu suişuri şi coborâşuri, speranţe şi deznădejde, bâlbe şi bâjbâieli în căutarea soluţiilor, oamenii încep să-şi dea arama pe faţă. Ne privim cu neîncredere pe după măşti, îndârjiţi şi încruntaţi, încrâncenaţi şi încleştaţi într-un război pe care nu-l putem câştiga, împărţiţi în tabere şi bisericuţe. Strigând şi ieşind la luptă în numele libertăţii noastre, dar călcând-o în picioare pe cea a celor de lângă noi. Cu toţii am auzit reacţii radicale de genul "cei care nu se vaccinează să nu mai fie primiţi în spitale". De cealaltă parte, protestatari ieşiţi în stradă se revoltă împotriva vaccinului, a purtării măştii, dar şi mai rău, împotriva medicilor şi a asistentelor, care, doar cu câteva luni în urmă, erau consideraţi eroi. Oameni ca şi noi, cu aceleaşi frici şi slăbiciuni, dar care nu pot alege să nu se expună şi care nu au altă vină decât că-şi fac treaba, fiecare după cum ştie şi poate, într-o perioadă atât de dificilă, care a întors lumea cu susul în jos.

Chiar şi la un an de când fiecare dintre noi a început să aibă prieteni, rude sau cunoştinţe răpuse de COVID-19, există unii care, în mod iraţional, continuă să creadă că pericolul şi pandemia sunt doar o înscenare macabră. Şi ce-i mai rău e faptul că iraţionalul naşte ură şi violenţă. Naşte monştri. Lucruri de care avem cel mai puţin nevoie acum când nu ştim nici măcar vag cum va arăta omenirea de mâine. Când planurile de viitor ni se opresc la lista de cumpărături pentru săptămâna în curs, iar visul unei aniversări cu familia şi prietenii rămâne încă nesigur şi îndepărtat.

Celor care se simt încorsetaţi şi lipsiţi de libertate din cauza măsurilor de protecţie şi din cauza restricţiilor le transmit mesajul unui medic gălăţean, postat pe pagina sa de socializare: "Libertatea nu există fără sănătate, fără aceasta, rămâi prizonierul unui pat. Poate se gândesc mai bine la asta urlătorii de circumstanţă, care ne etichetează drept asasini".

Citit 939 ori Ultima modificare Duminică, 04 Aprilie 2021 20:07

7 comentarii

 • postat de N.Leonte Luni, 05 Aprilie 2021 21:46 84.74.33.*** Link la comentariu
  8
  3

  Felicitari pentru editorial!Un text clar si realist!Un mesaj bun, dar imi pare rau sa spun ca parca sint din ce in ce mai multi cei care se indoiesc de existenta si pericolul virusului.....

  Raportează
 • postat de pinguinu Luni, 05 Aprilie 2021 18:52 89.137.136.*** Link la comentariu
  5
  10

  O simpla propozitie va narui toata strategia guvernului ca pe un castel construit din carti de joc. EXISTA TRATAMENT PENTRU COVID 19. Medicii de specialitate au deja tratamentul pe care il transmit rudelor, prietenilor. In acest caz de ce guvernul insista sa blocheze spitalele pentru o boala ce poate fi tratata la domiciliu?

  Raportează
 • postat de A rad Luni, 05 Aprilie 2021 15:16 86.124.206.*** Link la comentariu
  9
  2

  Cat de curand hoardele de handy vor da socoteala . Si asta in fata Universului . Va fi fff tarziu , smerenia lor si a familiilor lor va fi in zadar . Vor trece in nefiinta dusi la mormant de cupa unui buldozer . Fara rude , fara popa , fara costum , doar intru-n sac de plastic . Trist dar asta se intampla acum in lume , cat de retardat sa fii sa nu pricepi .

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Luni, 05 Aprilie 2021 13:49 91.9.249.*** Link la comentariu
  8
  4

  @George

  Cei enumerati trebuie pusi la munca silnica! Cat priveste sanatatea... fara bani si preventie nu o poti avea nicaieri! IN ro... chiar si cu... e praff cam tot... iar medicii de calitate au parasit demult tara. Au ramas ceva exceptii si mici sclipiri din valul nou! Ce sa mai ne dam in vant asa.... astia ii avem, cu ei defilam!
  Economia moare in chinuri, privarea dreptului la munca PLATITA este marea crima!

  Alimentatia proasta si cancerigena! si privarea dreptului la FAMILIE! Is multe... dar toti tac, pentru ca tacerea e de aur!

  Raportează
 • postat de Nea Luce Luni, 05 Aprilie 2021 12:31 5.13.225.*** Link la comentariu
  20
  9

  ...Pe scara blocului se afiseaza tabelul cu cheltuielile de intretinere, aferente fiecarui apartament. Tanarul Simion, citeste totalul si simte cum il cuprinde revolta...Nu conteaza ca, defalcat, este justificata scriptic fiecare suma...Acestea sunt amanunte neesentiale pentru domnia sa. Chemarea strabunilor sai daci, ii rasuna in ureche, aidoma steagului urlator, cu cap de lup si razboinicul neinfricat din el, se dezlantuie..Sparge in mii de bucati geamurile usei de la intrarea in scara blocului, smulge din perete avizierul si-l calca in picioare, urineaza pe peretii holului, loveste cu pumnii in butoanele liftului a carui usa o izbeste violent si nimereste cu greu broasca usii apartamentului in care domiciliaza...Odata ajuns aici, deschide sistemul audio la intensitate maxima si timp de un sfert de ora bate frenetic in capacele metalice a doua oale de gatit...Apoi, rapus de oboseala si alcool, adoarme usurel, cu regretul ca nu a avut inspiratia de a-si imortaliza faptele de vitejie, pe reteaua de socializare...( orice asemanare cu personajele urlatoare ce au deranjat urbea cateva zile, este absolut intamplatoare )

  Raportează
 • postat de nicolae Luni, 05 Aprilie 2021 11:15 89.136.4.*** Link la comentariu
  20
  11

  Felicitari, d-na. Roxana Artene Penciu, pentru editorial. Acesta trebuie sa fie mesajul transmis populatiei, unul bazat pe ratiune si bun simt.

  Raportează
 • postat de George Luni, 05 Aprilie 2021 09:33 89.136.76.*** Link la comentariu
  20
  19

  Dumneavoastra doamnaRoxana neglijati faptul ca cei care protesteaza impotriva restrictiilor NU SUNT NEMULTUMITI CUM AR FI CEI DIN HORECA SU ALTE AFACERI AFECTATE DE PANDEMIE. Cei ce protesteaza sunt: ANTIVAXERII, CONSPIRATIONISTII NEGATIONISTI, COCALARII, INTERLOPII, DROGATII, BETIVII, GOLANII DE CARTIER, HOTII, BOSCHETARII (CAM TOATA FAUNA DE NOAPTE ADUNATA DE SIMION SI SOSOACA)

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.