Pandemia de cancer nu sperie pe nimeni?

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Americanii, care stau bine la statistică, au recunoscut că, în 2020, numărul deceselor provocate de cancer l-a întrecut binişor pe cel al morţilor din cauza covidului. La noi nu cred că a stat nimeni să se gândească la aşa calcule, dar situaţia ar putea fi chiar mai dramatică, date fiind diferenţele dintre cele două sisteme de sănătate. În judeţul Galaţi, oficial, sunt peste 18.000 de bolnavi oncologici. Neoficial, numărul lor e mult mai mare Nu se ştie cu cât. Pe lângă cei nediagnosticaţi încă, sunt cei care au ales să se trateze în altă parte. Câte cunoştinţe n-aţi auzit că au ales să meargă să se vindece şi să se opereze la Cluj, Iaşi, Bucureşti sau Braşov?
Ieri, numărul total al cazurilor de Covid-19 din judeţul Galaţi era de peste 27.000, iar al celor vindecaţi ajunsese la 26.000 şi ceva. 826 de decese. Nici mai mult, nici mai puţin. Numărul morţilor din cauze oncologice rămâne o nebuloasă, nu se străduieşte nimeni să ţină o evidenţă exactă. Dar sigur e mult mai mare. Dacă vorbeşti cu doctorii, îţi vor spune că au ajuns să trateze pe bandă rulantă şi că sunt depăşiţi de situaţie. Cozi interminabile la policlinică, iar programările la cabinetele particulare se fac în săptămâni.
Fără a minimiza efectele pandemiei de covid, mă întreb când se va ajunge ca, la nivel de ţară şi chiar mai sus, la nivel european şi mondial, să fie la fel de serios tratată şi problema cancerului. Încă se ridică din umeri, încă nu ni se spune adevărul, deşi, printre rânduri, îl citim. Mâncăm, bem şi, probabil, respirăm cancer. Ni se tot spune că E-urile, luate separat, sunt în cele mai multe cazuri inofensive. Însă nimeni nu a făcut niciun studiu despre efectele pe care aceste cockteiluri le au asupra organismului nostru. Ajungi să umbli după etichetele care te îmbie cu "fără conservanţi, fără coloranţi", dar descoperi că asemenea conserve au termene de valabilitate de trei-patru ani şi nu se întreabă nimeni dintre cei autorizaţi ce magie a făcut producătorul respectiv să ţină alimentele în stare bună atâta timp, fără chimicale. Ai zice că poţi să renunţi la alimentele procesate şi să treci pe fructe şi legume. Dar şi acestea sunt pline de prafuri şi vopsele. Cel mai trist e să te întrebi, în perspectivă, ce se va întâmpla cu copiii noştri, atunci când vezi incidenţa mare a cazurilor la generaţia părinţilor noştri şi chiar a noastră. De bine, de rău, noi am apucat şi perioade din viaţă în care am mâncat mai sănătos.

Citit 1234 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Mai 2021 01:16

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 12 Mai 2021 20:25
  87.146.42.***
  @postat de bolnavul Cum sa nu dea? Da pensii speciale, scumpiri nejustificate ale energiei electrice si al gazului.. mai mari ca-n UE incet incet! Somaj... cozi... iluzii.... nimic... maruntis de salarii.... ca un bisnitar... te inseala intotdeauna la rest... iti da marfa contrafacuta si veche... iar in caz ca ai martori... te trimite la politie! De la ei am facut si Caristas-ul si imprumuturile FNI... si Bancorex....

  Tarisoara asta colonialista isi traieste ultimile decenii! Va spun eu!
  1
  2
  Raportează
 • postat de bolnavul
  Miercuri, 12 Mai 2021 10:23
  78.96.59.***
  Situatia e mult mai dramatica. Daca vrei azi sa faci o programare la un medic oncolog din policlinica judeteana vei fi programat abia peste doua luni si jumatate. Pai pana atunci poti sa mori de 20 de ori. Deci esti fortat sa te duci la cabinetul PRIVAT al acestuia pentru a rezolva problema.
  Sa mai amintim si faptul ca la stat au ramas putini medici iar programul acestora este de numai de cateva ore dimineata. Daca ai si servici esti fortat sa te duci la o clinica privata. Pana la urma trebuie sa alegi intre a mai lucra (si vei fi nevoit sa te tratezi la privat pentru ca nu ai timp sa le faci pe amandoua) ori sa te pensionezi pe caz de boala si sa intri in caruselul aiuristic al tratamentului la stat. Sa nu uitam si faptul ca statul incaseaza lunar o groaza de bani de la salariati (35 % din salar) , bani pe care statul ii ia si nu iti da mai nimic in schimb.
  0
  24
  Raportează
 • postat de Covidul a vindecat cancerul !!!
  Miercuri, 12 Mai 2021 10:21
  77.111.247.***
  Pe cine mai intereseaza acum cancerul (si alte boli demodate) cand suntem pe VALURI cu covidul...?!!!
  Toate celebritatile apar pe la televiziuni de dimineata si pana seara ca sa ne explice cum au trecut ei/ele prin covid dar nu am auzit niciuna, niciodata, sa ne explice la televizor cum au trecut prin cancer sau ciroza sau TBC sau boli venerice.
  Tot in aceeasi ordine de idei, se observa ca "trendul" "cool" de covid este caracteristic numai ministrilor, parlamentarilor, birocratilor bugetari, politistilor, jandarmilor, pompierilor, fotbalistilor, cantaretilor...fara sa aud VREODATA la televiziuni ca s-a imbolnavit de covid vreun "operator ecologic" sau vreo casiera de la supermarket sau sofer de transport in comun sau agricultor sau cioban...sau a aparut vreun focar de "virus ucigas" in randul prestatorelor de servicii sexuale!!!
  O sa ajungem sa ne fie frica sa mergem la medic si sa spunem ca avem orice boala fara ca aceasta sa fie insotita de mentiunea "cu covid" !!! Reumatism cu covid... fractura cu covid... carie dentara cu covid... miopie cu covid... si tot asa mai departe...
  1
  21
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.