Pandemia de cancer nu sperie pe nimeni?

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Americanii, care stau bine la statistică, au recunoscut că, în 2020, numărul deceselor provocate de cancer l-a întrecut binişor pe cel al morţilor din cauza covidului. La noi nu cred că a stat nimeni să se gândească la aşa calcule, dar situaţia ar putea fi chiar mai dramatică, date fiind diferenţele dintre cele două sisteme de sănătate. În judeţul Galaţi, oficial, sunt peste 18.000 de bolnavi oncologici. Neoficial, numărul lor e mult mai mare Nu se ştie cu cât. Pe lângă cei nediagnosticaţi încă, sunt cei care au ales să se trateze în altă parte. Câte cunoştinţe n-aţi auzit că au ales să meargă să se vindece şi să se opereze la Cluj, Iaşi, Bucureşti sau Braşov?

Ieri, numărul total al cazurilor de Covid-19 din judeţul Galaţi era de peste 27.000, iar al celor vindecaţi ajunsese la 26.000 şi ceva. 826 de decese. Nici mai mult, nici mai puţin. Numărul morţilor din cauze oncologice rămâne o nebuloasă, nu se străduieşte nimeni să ţină o evidenţă exactă. Dar sigur e mult mai mare. Dacă vorbeşti cu doctorii, îţi vor spune că au ajuns să trateze pe bandă rulantă şi că sunt depăşiţi de situaţie. Cozi interminabile la policlinică, iar programările la cabinetele particulare se fac în săptămâni.

Fără a minimiza efectele pandemiei de covid, mă întreb când se va ajunge ca, la nivel de ţară şi chiar mai sus, la nivel european şi mondial, să fie la fel de serios tratată şi problema cancerului. Încă se ridică din umeri, încă nu ni se spune adevărul, deşi, printre rânduri, îl citim. Mâncăm, bem şi, probabil, respirăm cancer. Ni se tot spune că E-urile, luate separat, sunt în cele mai multe cazuri inofensive. Însă nimeni nu a făcut niciun studiu despre efectele pe care aceste cockteiluri le au asupra organismului nostru. Ajungi să umbli după etichetele care te îmbie cu "fără conservanţi, fără coloranţi", dar descoperi că asemenea conserve au termene de valabilitate de trei-patru ani şi nu se întreabă nimeni dintre cei autorizaţi ce magie a făcut producătorul respectiv să ţină alimentele în stare bună atâta timp, fără chimicale. Ai zice că poţi să renunţi la alimentele procesate şi să treci pe fructe şi legume. Dar şi acestea sunt pline de prafuri şi vopsele. Cel mai trist e să te întrebi, în perspectivă, ce se va întâmpla cu copiii noştri, atunci când vezi incidenţa mare a cazurilor la generaţia părinţilor noştri şi chiar a noastră. De bine, de rău, noi am apucat şi perioade din viaţă în care am mâncat mai sănătos.

Citit 1525 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Mai 2021 01:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.