Urșii nu votează și nu zboară

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Că încă ne trebuie vize pentru SUA, e dreptul lor la... opinie, poate se tem de săbiile unor români, iar specialiștii noștri se cumpără, dar am trăit să o văd și pe asta: urșii carpatini nu mai primesc "azil politic" în Uniunea Europeană! Țările mai dichisite au stabilizat numărul urșilor dumnealor, știu deja câți vor rămâne bine-mersi în păduri, câți la zoo și câți vor fi lăsați spre a fi vânați de prinți suedezi ori de țiriaci! Nu putem deci "deporta" sau "da spre înfiere" urși în UE! Urșii bruni românești sunt cam jumătate din urșii statelor din UE! Subspecia Ursus arctos, prezentă în toată țara, a fost exterminată la câmpie de om cam după Unirea Principatelor, pentru a permite agricultura, creșterea vitelor și pescuitul - extensive.

Acum, după o lege propusă, militărește, de ministrul Mediului, Tanczos Barna, urșii ar trebui împușcați în 24 de ore. Sau sedați, dar când se aplică "sau"? Un profesor universitar propunea, la mintea cocoșului, ca masacrul pregătit urșilor, prezenți până și pe etichete de bere, să fie înlocuit cu crearea unor alte reflexe condiționate. Unii urși sunt agresivi și nu putem tolera să ne vedem copiii sfâșiați! Dar animalele au tot fost gonite de drujbe din pădurile "emigrate" ilegal, în special în Austria (care nu ne primește și urșii, odată cu lemnul), defrișări unde ei nu mai găsesc adăpost și hrană naturală. În copilărie, învățam însă la școală și cum trebuie "s-o faci pe mortu´" când apare ursul și că urșii mănâncă nu oameni, ci exact ghindă, jir, zmeură, până să-i momească acum omul cu produse fast food aruncate la gunoi: chiar și fără... reclame TV! Au căpătat reflexul de a căuta prin gunoaie mâncarea aruncată de supraponderali. Universitarul propunea, logic, să li se creeze sălbăticiunilor un alt reflex: să fie momite tot cu resturi alimentare, plasate nu în cartiere, ci înapoi prin tufe, la munte. Tot așa cum se pregătesc "mese" la puncte fixe pe baltă pentru crapul de cultură.

Sau nu ne interesează urșii? Nu fac parte din lanțul trofic? Anul trecut, protecția... gândacilor bloca una din și așa rarele lucrări ale drumarilor: autostrada Pitești - Sibiu. Gândacul croitor al stejarului, un "descompunător natural", a provocat chiar dispute între Comisia Europeană și Ministerul Transporturilor. E drept, insecta e în pericol de dispariție, pe când urșii se înmulțesc. Tot anul trecut, vânătorea ciorilor și a altor 35 de specii de păsări sălbatice a fost blocată în România, prin decizia Curții de Apel Brașov. Urșii, însă, nu zboară...

Citit 1187 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Iunie 2021 21:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.