Mai „deștepți” decât istoria

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Pe 6 iulie, în urmă cu 136 de ani, Joseph Meister, un băiețel de nouă ani, devenea primul pacient din istorie care primea vaccinul antirabic, după ce fusese mușcat de un câine turbat. Cel care i-a administrat serul a fost chiar savantul Louis Pasteur, iar procedura medicală, una încă experimentală la acea vreme, s-a dovedit a fi salvatoare pentru băiat. La peste un secol distanță și în ciuda multor altor povești de succes, pe care omenirea le-a putut scrie datorită vaccinurilor, mulți dintre noi continuă încă să se lase înșelați de cele mai absurde conspirații. Convingerile acestora și refuzul lor implicit de a se vaccina ne pun însă în pericol pe toți.

Până la apariția unui vaccin antirabic, boala, cunoscută în România mai ales sub numele de turbare, era aproape în toate cazurile mortală după ce primele simptome își făceau apariția. În lipsa vaccinării, Joseph Meister nu ar mai fi apucat să împlinească zece ani. Totuși, pentru că vaccinul a funcționat, el a trăit până în 1940, atunci când s-a împușcat, după ce naziștii au ocupat Parisul.

Astăzi, în ciuda faptului că vaccinurile moderne sunt incomparabil mai sigure decât cele folosite în secolul al XIX-lea, antivacciniștii sunt parcă mai prezenți ca oricând în discursul public. Nu este vorba aici doar de o lipsă de educație care ar conduce la preluarea cu mai mare ușurință și fără rezerve a unor teorii fanteziste. Printre cei care refuză să se vaccineze sunt inclusiv cadre medicale - deloc puține la număr -, dar și alte persoane cu pregătire. Sunt chiar unii dintre cei care ar trebui să ne educe copiii sau dintre cei pe care i-am însărcinat să împartă dreptatea.

În cazul epidemiei de COVID-19, refuzul unui număr mare de români de a se vaccina a făcut deja irealizabilă atingerea imunității de masă. Este inadmisibil ca într-o lume în care accesul la informație este atât de facil, milioane de oameni să fie păcăliți de cei care emit astfel de teorii aberante. Este inadmisibil pentru că, din această cauză, toate eforturile și sacrificiile făcute pentru a eradica pandemia se pot dovedi inutile. Ceea ce se întâmplă este însuși un atac la regulile și principiile care definesc o societate.

Citit 1735 ori Ultima modificare Marți, 06 Iulie 2021 02:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.