Numai să și vrem turiști...

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Turism, aici? Îmi amintesc chiar de mai vechi "injecții" de fonduri europene pentru clădiri-boboc prin oraș și județ, care au zăcut apoi nefolosite. M-am bucurat însă acum că, după decenii de încurcături de proprietate și neputință edilitară, primarul urbei anunță că la "castrul" roman au început lucrările. De fapt, la "castellum" - insista profesorul Brudiu: un turn de pază care, pe vremea când se și vedea, era cea mai veche construcție din Moldova și cel mai înaintat avanpost imperial spre nord; pietrele lui au intrat însă de mult în fundațiile și zidurile altor construcții, de la Sfânta Precista și până chiar... în zidurile fostei Cetăți a Brăilei.

Pe bani europeni (alt lucru foarte important), la Tirighina s-au amplasat piloți forați și se fac plantări pentru stabilizarea taluzului, sunt în desfășurare lucrările de conservare și restaurare arheologică și lucrările la un muzeu. Important, pentru că mulți vin cu automobilul, va fi viitorul drum de acces. Sunt anunțate și "trasee de fortificații" (căci de la Troia la Zidul lui Hadrian, turiștii nu văd de fapt decât reconstituiri și zone decopertate).

Cum la "Castru" s-au desfășurat deja mai multe ediții ale festivalului național de reconstituire istorică "Antiquitas rediviva", foarte atractiv, cu daci, romani și barbari călare, mă gândesc că, inclusiv pentru străinii în tranzit (am întâlnit olandezi, germani, japonezi fotografiind Dunărea), am putea avea parte aici și de un festival de teatru antic grecesc și, de ce nu, lucru inedit, de teatru latin... Cu asigurarea, pentru pedeștri, a unui traseu "la pachet", putând lega astfel viitorul punct muzeal al așa-zisului "Cavou roman" (got, de fapt - unicat care, lucru rarisim, avea interiorul pictat!), în mare parte risipit din nepăsare și impotență, cu necropola romană din apropiere și poate un viitor tronson reconstituit din Valul lui Traian.

Am vorbit de pildă cu un comandant de navă de croazieră (vapoarele austriece au acostat aici, degeaba, de cinci ori!), nemulțumit că la Galați nu sunt indicate atracțiile, iar locuitorii nu au putut să îl deslușească dacă avem vreo venerabilă biserică sau vreun muzeu - și chiar avem, multe! În acelaşi timp, un sătuc basarabean beneficiază mereu de vizita acestor călători străini! Apoi, trebuie promovare - poate o agenție turistică a administrației locale și județene, ori un parteneriat.

Citit 1634 ori Ultima modificare Luni, 09 August 2021 21:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.