Reticența românilor de a se vaccina împotriva COVID-19 a ajuns material de știri și subiect de cercetare peste hotare. Uităm însă că fenomenul actual nu a apărut din neant, ci că el a mai avut manifestări cu consecințe la fel de dramatice în trecutul nostru nu foarte îndepărtat.
Un studiu publicat recent în Marea Britanie a arătat că vaccinul împotriva HPV reduce cu 90 la sută riscul de apariție a cancerului de col uterin. Vorbim despre o boală care, atunci când avansează prea mult, este aproape întotdeauna fatală și înseamnă suferințe greu de descris pentru paciente. În stadii incipiente, acest tip de cancer este însă perfect tratabil, fără consecințe mutilante pentru paciente. Din păcate, boala dă primele simptome abia atunci când este deja prea avansată. Totul poate fi însă prevenit, printr-un simplu vaccin administrat în perioada adolescenței.
În România, autoritățile au încercat să introducă pentru prima oară vaccinarea anti-HPV în anul 2008. Pentru că mamelor nu le-a fost explicat de ce fetele lor trebuie să facă acest vaccin, campania din urmă cu 13 ani a fost un eșec. Se estimează că acest fapt a dus la moartea a peste 17.000 de femei din România, iar efectele continuă să se vadă. De-a lungul anilor, statul român a mai avut încă trei tentative nereușite de a vaccina în masă adolescentele cu acest vaccin.
Anul acesta, printr-un Ordin de ministru, s-a decis extinderea campaniei gratuite de vaccinare anti-HPV de la grupa de vârstă 11-14 ani la 11-18 ani. Doar că, de mai bine de două luni, lucrurile au rămas doar pe hârtie, deoarece autoritățile nu au cumpărat și dozele de vaccin necesare pentru demararea campaniei. S-a întâmplat asta din cauza lipsei banilor. Din păcate, orice întârziere se plătește aici prin multă suferință și prin decesele unor femei încă tinere.
În România, cancerul de col uterin este o problemă de sănătate publică. De ani de zile, suntem pe primul loc în Europa atât în privința incidenței acestei boli, cât și în ceea ce privește mortalitatea. Virusul HPV este transmis pe cale sexuală. Administrat în adolescență, înainte de începerea vieții sexuale, vaccinul anti-HPV previne practic această boală îngrozitoare, așa cum arată acum studiile amintite. Dacă și noua campanie va fi un eșec, ceea ce ar însemna, pe viitor, condamnarea la moarte a altor zeci de mii de femei, depinde acum nu doar de atitudinea românilor față de vaccinare, ci și de măsurile pe care politicienii, aparent preocupați doar de lupta pentru putere, le vor lua cât mai curând pentru cumpărarea vaccinului salvator.