Victimele nepăsării

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Dincolo de pregătirea profesională, cea mai importantă calitate a unui medic ar trebui să fie empatia sau capacitatea sa de a înțelege suferințele pacienților. Din păcate, tocmai această trăsătură le lipsește de multe ori cadrelor medicale din sistemul sanitar românesc, iar consecințele pentru pacienți și pentru familiile acestora sunt adesea tragice.

Nu trece măcar o singură săptămână fără ca noi și noi reclamații să apară în legătură cu modul în care unii pacienți au nenorocul să fie tratați la Spitalul Județean Galați. Vorbim despre cea mai mare unitate sanitară din județ și chiar din sud-estul țării, așa că nu este de mirare că astfel de situații apar mai des aici, mai ales că acest spital tratează adesea și cele mai grave cazuri medicale.

Cu toate acestea, activitatea, eforturile și dăruirea a numeroase cadre medicale sunt umbrite de lipsa de empatie și uneori chiar de profesionalism a unor colegi de-ai lor.

Dincolo de pata pusă astfel pe imaginea profesiei de medic și pe cea de asistent medical, sunt pacienții și familiile acestora, adică exact cei care suferă la propriu și uneori plătesc cu viața incompetența și supeficialitatea unor medici. Pentru că în cazurile dovedite de malpraxis nu au fost luate măsuri drastice, pentru că delăsarea criminală a unor cadre medicale este de cele mai multe ori trecută cu vederea de șefii de secții și de conducerea spitalelor, astfel de comportamente sunt, de fapt, în mod tacit acceptate.

Recent, o studentă la Medicină a murit la Spitalul Județean Galați, după două săptămâni de chinuri groaznice. Fata avea doar 21 de ani, iar medicii de la Județean care au consultat-o au trimit-o de două ori acasă, cu un diagnostic greșit. Consult este prea mult spus, pentru că totul s-a rezumat la o discuție. După amânări repetate, fata a fost operată pentru ceea ce s-a dovedit a fi o urgență medicală în care intervenția rapidă a medicilor este esențială pentru salvarea vieții pacientului. Ca și cu alte ocazii, medicii și asistenții care au dus la această amânare nu vor păți probabil nimic, iar fetei nu i se va face dreptate. Mai mult, fiecare dintre noi sau dintre cei apropiați nouă poate avea neșansa să ajungă pe mâna acestor cadre medicale și pot deveni astfel victimele nepăsării instituționalizate din sistemul medical românesc.

Citit 2050 ori Ultima modificare Luni, 15 Noiembrie 2021 22:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.