Boală veche, tulpină nouă

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Dacă s-ar face o contabilitate a vaccinurilor de care a dispus România, am constata că din totalul de 28,5 milioane de doze, doar jumătate dintre acestea au fost folosite până acum. Asta s-ar traduce în 7,64 de milioane de persoane imunizate. Foarte puțin, dacă este să ne gândim la ținta de cel puțin 80 la sută vaccinare de la care se poate vorbi de o imunitate colectivă.

Nu o s-o luăm de la capăt cu reticența de care dau dovadă unii dintre conaționalii noștri atunci când vine vorba de vaccinare, merită însă ceva mai multă atenție modul în care autoritățile continuă să meargă după cum bate vântul în materie de strategie anti-Covid. Nici până în prezent nu am reușit să vedem o formă mai coerentă de comunicare din partea autorităților, în condițiile în care, oricum, neîncrederea în instituțiile publice este unul dintre motivele principale ale ratei scăzute de vaccinare. Mai mult, politicienii încă folosesc în mod "toxic" tema măsurilor anti-Covid, ceea ce nu face decât să sporească și mai mult confuzia. Dar poate cel mai îngrijorător este că, din nou, în valul cinci - al tulpinii Omicron - România pare a fi în contratimp.

În valurile precedente de Covid am avut un interval de câteva săptămâni în care, dacă era să privim ce se întâmpla în celelalte țări, mai din vestul Europei, am fi știut și noi la ce să ne așteptăm. Acum, în Europa deja se extinde tulpina Omicron, tot mai multe țări iau măsuri stricte, dar în România s-a trecut la relaxare! Că, de, vin Sărbătorile de Iarnă și nu se cade să stricăm petrecea... Ce o fi după, Dumnezeu cu mila! La fel a fost și în vară, când la noi se anunța "victoria" împotriva coronavirusului, când deja tulpina Delta era evident că se extinde și pune probleme tot mai grave.

Nici nu știi ce e mai rău pentru societate - epidemia de fake-news de tip anti-vaccinist care a umplut secțiile ATI sau ipocrizia de care dau dovadă unii dintre reprezentanții autorităților publice. Cert este că, în loc să ne pregătim mai bine linia defensivă în fața tulpinii Omicron, lucrurile alunecă din nou spre lâncezeală. Vaccinările trec abia de câteva mii pe zi, prin școli și testarea a cam rămas în coadă de pește și lumea e deja cu gândul la vacanță, în mediile politice încă se mai sedimentează noile relații de putere.

Efectele tuturor acestor factori le vom vedea, probabil, pe la mijlocul lunii ianuarie, când răspândirea tulpinii Omicron va deveni evidentă și în România. Dar oare câte valuri de Covid sunt necesare pentru a reacționa, cetățeni și autorități, rațional împotriva amenințării?

Citit 1463 ori Ultima modificare Luni, 13 Decembrie 2021 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.