Un an cu de toate...

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

S-au dus Sărbătorile de Iarnă cu tot cu relaxarea de rigoare, inclusiv în plan pandemic, iar acum avem în față un an 2022 care nu vine cu semne prea pline de optimism. Se fac, iată, aproape doi ani de când ne luptăm cu o formă sau alta a Covid-19, dar între timp au început să apară și ”efectele secundare” în plan politic, economic și social.

Orice am spune, dacă în urmă cu doi ani nu știam cu ce ne confruntăm, cum să facem față bolii, în prezent avem prin vaccinuri, în special, o armă eficientă împotriva Covid. Însă, judecând retrospectiv, pare uimitoare înmulțirea accentelor radicale sau chiar agresive din societate alimentate de așa-zisul curent anti-vaccinist. Populismul a pus și el gaz pe foc, astfel că, dincolo de problema Covid, poziționări tot mai radicale se întâlnesc și în alte planuri ale societății, iar unii par chiar a fi învățat foarte bine a folosi strategiile de dezinformare gen fake-news. Avem nevoie să ne dezvoltăm niște ”anticorpi” și în această privință...

Covid a dat peste cap și întreaga economie mondială, iar reechilibrarea piețelor este departe de a se fi încheiat. Ba, se pare, intrăm într-o nouă etapă de regândire a strategiilor la nivel de companii. Pandemia a lovit puternic în modelul economiei globalizate. De notorietate sunt blocajele de pe piața semiconductorilor/ cipurilor sau a medicamentelor, însă sub o formă sau alta, mai mult sau mai puțin, toate domeniile de activitate au fost afectate. Nu am văzut la noi, din păcate, o preocupare prea intensă vizavi de noile modele economice în curs de cristalizare, dar ele cu siguranță vor veni peste noi. Tendința de scurtare a lanțurilor de producție ar putea fi chiar avantajoasă pentru România, asta dacă am ști să profităm de... oportunitățile generate de această criză. Deocamdată, însă, mai cert pare impactul creșterii prețurilor la energie, al dezechilibrelor bugetare, al inflației etc.

Dacă peste toate mai punem și noile competiții geopolitice precum cele dintre SUA și China, provocările de securitate ridicate la adresa Europei de Rusia, atunci vom vedea că trăim într-o lume parcă din ce în ce mai complicată.

Capacitatea de adaptare este vitală în astfel de condiții. Asta ține și de politicile publice, dar și de capacitățile individuale - educaționale, profesionale - rezultanta fiind, desigur, mersul societății în ansamblul ei. Din păcate, după cum am început anul, ne cam împleticim și nici direcția în care vrem să o luăm nu ne este tocmai limpede...

Citit 1464 ori Ultima modificare Luni, 10 Ianuarie 2022 21:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.