O luptă deja pierdută

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat transmiterea comunitară susținută a variantei Omicron în România. În același timp, Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste jumătate din populația Europei se va infecta cu această tulpină a noului coronavirus în următoarele șase până la opt săptămâni. În aceste condiții și fără a ști cu certitudine dacă varianta Omicron chiar este mai "blândă" decât cele precedente, țara noastră pare că nu a învățat mai nimic din tragedia valului pandemic precedent.

Avem același număr de paturi de Terapie Intensivă destinate pacienților COVID-19, aproape același număr de medici ATI și cam aceeași capacitate a sistemului sanitar ca în toamna anului trecut. Un număr comparabil de cazuri grave va duce, astfel, inevitabil, la un nou blocaj al sistemului medical.

Lipsa banilor, personalul medical insuficient și organizarea ineficientă fac din România țara care testează cel mai puțin din Uniunea Europeană (sub cinci teste la mia de locuitori). Grecia, spre exemplu, testează de șapte ori mai mult decât o facem noi. Testarea este importantă pentru că astfel putem să ne dăm seama de adevărata răspândire a virusului și putem lua măsurile necesare în timp încă util. Testarea insuficientă înseamnă automat un număr mai mic de cazuri diagnosticate, ceea ce înseamnă că, de fapt, nu știm cât de gravă este situația.

Și cu vaccinarea suntem la coada clasamentului european. Abia am reușit să atingem ținta de 40 la sută. Dacă testarea ne ajută să vedem cât de repede se răspândește virusul, vaccinarea ne ferește de formele grave de boală, reducând puternic numărul de morți.

La toate aceste capitole stăm cât se poate de prost, iar ultimele date arată deja că România are cea mai rapidă creștere a infectărilor din Europa, în acest început de nou val. Chiar dacă Omicron ar da simptome comparabile, ca severitate, cu cele ale gripei, avem oare motive de optimism?

În sezonul gripal 2018-2019, unu din trei adulți diagnosticați cu gripă a avut nevoie de spitalizare. Înainte de pandemia de COVID-19, gripa ucidea, anual, sute de români. Pe mult mai mulți, însă, îi lăsa cu probleme de sănătate pe termen mediu și lung.

Nu trebuie să uităm nici faptul că puținele studii care au ajuns la concluzia că varianta Omicron ar cauza forme mai puțin grave de boală au fost făcute în țări unde rata vaccinării este de peste 80 la sută. Abia în săptămânile viitoare vom vedea care este impactul noii tulpini într-o țară precum România. Toate datele pe care le avem acum la dispoziție par să indice însă, din păcate, că vom avea de dus o luptă pe care am pierdut-o deja înainte ca ea să înceapă.

Citit 1327 ori Ultima modificare Marți, 11 Ianuarie 2022 22:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.