O lume se destramă

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Mai este doar o lună până la începerea celui de-al 13-lea recensământ al populației din istoria României. Un moment prielnic, așadar, pentru a aduce din nou în discuție declinul demografic accentuat, care este cea mai gravă criză prin care țara noastră trece, în momentul de față.

Oricât am încerca să fim de optimiști, nu putem să nu observăm că actualul sistem public de pensii din România nu va mai putea fi susținut de la bugetul de stat, în doar câțiva ani. Cu o natalitate aflată la un minim istoric și afectată de milioanele de tineri plecați să muncească și să locuiască pe termen lung peste granițe, țara noastră nu va mai avea suficienți bani, la propriu, pentru a susține un număr din ce în ce mai mare de pensionari.

Problema este că nicio autoritate nu pare să privească la adevărata sa amploare acest fenomen. Incompetența din instituțiile statului, cauzată de corupția generalizată, moștenită din comunism și accentuată în cei peste 30 de ani care au trecut de atunci, pare să fie explicația pentru această lipsă de inițiativă.

Înființăm un minister al Familiei, punând astfel o presiune și mai mare pe banii publici, fără să știm însă care sunt cauzele profunde pentru care tinerii evită să mai devină părinți. Lipsa investițiilor, rata ridicată a șomajului, salariile mici, în marea lor parte, sistemul medical disfuncțional și un învățământ rămas captiv în metehnele trecutului nu îi vor face niciodată pe cei mai mulți dintre românii din diaspora să revină în țara natală și să își crească aici copiii.

Până să vorbim însă despre investiții și despre politici publice eficiente pentru sporirea natalității, trebuie să avem în vedere că statul român nu știe cu exactitate nici câți români sunt plecați peste granițe, nici câți mai locuiesc în țară. Ca autoritate, când nu știi nici măcar numărul de locuitori pe care îi reprezinți, politicile publice pe care spui că vrei să le adopți pot fi, în cel mai bun caz, ineficiente.

Aceste observații sunt întărite și de previziunile Institutului Național de Statistică. Dacă actualul trend de reducere a populației se păstrează și pe viitor, până în 2030, România ar putea rămâne cu o populație de doar 17,8 milioane de persoane. Estimările arată că, doar în ultimul deceniu, numărul românilor a scăzut cu aproape un milion. Cât va mai continua acest fenomen este imposibil de spus, însă este clar că, din nefericire, lucrurile nu se vor opri aici.

Citit 1320 ori Ultima modificare Duminică, 06 Februarie 2022 22:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.