Umbra lui Stalin, la Kremlin

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

La trei decenii de la destrămarea URSS, moştenirea sinistră a comunismului continuă să ucidă şi să arunce ameninţări existenţiale peste întreaga omenire. Asasinatul dus la rang de politică de stat, minciuna instituţionalizată, corupţia şi cultul conducătorului unic ţin în continuare Rusia captivă în retorica totalitarismului de factură stalinistă.

O dovedeşte din plin războiul din Ucraina, ordonat, în urmă cu nici o săptămână, de Vladimir Putin. Deşi fac paradă cu ultimele realizări în materie de tehnologie militară, gândirea lui Putin şi a ideologilor de la Kremlin aduce mai degrabă cu cea învăţată din manualele KGB-iste de la jumătatea secolului trecut.

Din fericire pentru noi, problema criminalilor de la Kremlin este că lumea nu mai trăieşte ca în urmă cu 70 de ani. În ultima săptămână, Rusia a fost umilită nu doar pe plan militar, ci a fost bătută, chiar cu propriile arme, exact la jocul manipulării pe care părea că îl stăpâneşte cu atâta măiestrie.

Mijloacele moderne de comunicare au făcut posibil ceea ce, în perioada Războiului Rece, lumea din ţările democratice putea doar să viseze. Fiecare minciună pregătită de Putin pentru a-şi justifica în ochii lumii invadarea Ucrainei a fost dată în vileag de serviciile de informaţii ale Occidentului.

Dezbrăcată astfel de retorica propagandistică a Kremlinului, acţiunea armatei ruse în Ucraina poate fi văzută acum în adevăratul său sens: invadarea criminală a unui stat de drept, cu un regim ales democratic şi care face paşi vizibili către lumea civilizată a democraţiei.

Din nefericire pentru noi, în ciuda slăbiciunii evidente arătate de regimul de la Moscova, în ultimele zile, Rusia este o forţă nucleară. Chiar dacă ameninţările făcute făţiş de Vladimir Putin vor rămâne simple ameninţări, aşa cum este aproape sigur că se va şi întâmpla, din postura unei puteri nucleare, Rusia îşi va permite să şantajeze, şi de acum înainte, lumea liberă.

Iar dacă armele nucleare sunt tocmai cele care au împiedicat un nou conflict mondial, tot ele sunt cele care ne pot arunca, din nou, în infernul unui al doilea război rece. De ce parte a cortinei ne vom situa noi şi restul statelor din Europa de Est depinde doar de deznodământul conflictului armat desfăşurat chiar acum în vecinătatea noastră.

Citit 1129 ori Ultima modificare Luni, 28 Februarie 2022 23:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.