Toate drumurile duc la NATO

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

De la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, capitala României pare a se fi mutat la... baza NATO de la Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța. Cam toate vizitele oficiale de rang înalt, începând de la vicepreședintele american Kamala Hariss până la președintele francez, Emmanuel Macron, care era așteptat marţi seară în România, au început la baza NATO în care sunt reunite trupe din partea mai multor țări ale Alianței Nord-Atlantice.

Sunt vizite cu valoarea simbolică, menite să reafirme sprijinul politico-militar pentru țările din Estul Europei, în special, cele care, de altfel, au avut o experiență istorică dintre cele mai nefericite în relația cu Moscova.

Mitul sfârșitului Războiului Rece, al democratizării Rusiei și, implicit, al renunțării la vechile aspirații imperiale s-a risipit. Regimul Putin a atins formele cele mai barbare pe care o dictatură le poate lua.

Așa se face că, după ce ani de zile Marea Neagră a fost mai degrabă uitată în plan geostrategic, odată cu acțiunile expansioniste ale Rusiei, lumea a început să-și amintească de importanța unui Flanc Estic al NATO, capabil să facă față provocărilor, de orice natură ar fi ele.

Iar aici nu este vorba doar de elementele ce țin de apărare, ci și de securitatea energetică și chiar securitatea alimentară a lumii. S-a văzut limpede, în ultimele luni, care sunt efectele în plan mondial, atunci când Rusia ajunge să "sugrume" porturile de la Marea Neagră.

Baza de la Mihail Kogălniceanu este avanpostul cel mai înaintat al NATO la Marea Neagră, prin urmare, importanța sa strategică este pe măsură. Aici se află mii de militari ai Alianței, de aici se pleacă în misiunile de Poliție Aeriană deasupra Mării Negre, aici sunt amplasate o parte din sistemele defensive antiaeriene.

România și țările din Grupul B9 din Flancul Estic vor solicita ca în noul Concept Strategic al NATO - ce urmează a fi adoptat la sfârșitul acestei luni, la summitul de la Madrid - Federația Rusă să fie recunoscută în mod explicit ca principală amenințare la adresa Alianței Nord-Atlantice și a securității euroatlantice.

O astfel de declarație ar însemna, practic, oficializarea faptului că - indiferent de cum va evolua războiul din Ucraina, cu sau fără Putin - lumea se află în pragul celui de-Al Doilea Război Rece. Știm ce a însemnat prima confruntare de acest fel. Nu știm însă cum se va termina a doua oară...

Citit 1000 ori Ultima modificare Marți, 14 Iunie 2022 16:45

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

 • postat de florin
  Miercuri, 15 Iunie 2022 08:38
  86.124.202.***
  ''Mitul sfârșitului Războiului Rece, al democratizării Rusiei și, implicit, al renunțării la vechile aspirații imperiale s-a risipit.''
  De fapt s-a risipit mitul unei Rusii slabe care va sta cum se spune capra la SUA,UE,NATO!!!!Hai sa ne imaginam ca Rusia ar fi facut in zona de influenta a SUA ce a facut SUA in zona de influenta a Rusiei!Cum reactiona SUA daca Rusia sprijinea cu arme Mexicul?Sau Cuba???Ceea ce se intimpla acum este cauza unei politici de incercare a sugrumarii Rusiei!Adica lumea buna nobilii SUA si NATO fac ce vor ei isi inchipue intr-o zona influentata de Rusia de secole!Cum a fost influentata asta este alta discutie!Lipsa diplomatiei a dus ca toate porturile importante de la Marea Neagra sa fie blocate!!!!De portul Constanta a avut grija Romania sa fie distrus neimportant!!!Am mai spus cu toate summiturile,concepte strategice,securitati de toate felurile Rusia va iesi intarita!Rusia are aliati puternici in China,India,Brazilia ,tarile din Africa!Europa nu poate oferi nimic Chinei in acest moment!Nici Indiei!Europa se va intoarce cu coada intre picioare la poarta Rusiei!Are nevoie de petrol,gaze,curent etc!Rusia poate trai fara Europa!Europa nu!
  7
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.