Profesor-ucenic pe salariu de nimic

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Şi aşa devenise profesoratul Cenuşăreasa meseriilor, mulţi tineri valoroşi nedorindu-şi această carieră din cauza salariilor destul de mici la debut. Dar cu noile idei pe care vrea să le adopte ministrul Cîmpeanu, din ce în ce mai puţini tineri vor dori să se facă profesori. 
După absolvirea studiilor universitare cine vrea să devină profesor „nu mai intră direct la clasă”, ci „face un an de stagiatură, cu jumătate de normă”, după care va susţine un examen de licenţiere în cariera de dascăl, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cu pompă, într-un discurs susţinut la Institutul Aspen. Ideea de a face un an de stagiatură, în care debutantul va primi sprijinul unui mentor, care va fi un profesor cu experienţă, care va fi degrevat parţial de norma didactică pentru aceste activităţi, nu este rea. Mai ales că profesorii mentori vor fi plătiţi pentru orele suplimentare pe care le fac peste norma redusă stabilită. Este normal ca o carieră vocaţională, cum este cea de profesor, să necesite o profesionalizare mai accentuată. E la fel ca la medici, dacă vreţi, care fac o perioadă de rezidenţiat. Diferenţa este, însă, copleşitoare la salarii. Ce tânăr îşi va dori să îşi înceapă un drum profesional cu 1.000 de lei pe lună? Cam atât ar veni dacă laşi un profesor debutant la jumătate de normă. Şi să nu-mi spuneţi că tinerii cu vocaţie de dascăl ar trebui să-şi dorească să fie muritori de foame sau să vrea să stea în continuare pe spatele părinţilor după terminarea facultăţii! Mai ţineţi minte că în urmă cu câţiva ani nu se băteau prea mulţi pe locurile de la facultăţile de medicină? Ce se întâmplă în ultimul timp? De când s-au mărit salariile medicilor, o mulţime de tineri valoroşi au renunţat să mai plece la studii în străinătate şi rămân în ţară să studieze Medicina. Pentru că s-a dat Cezarului ce-i al Cezarului, adică un salariu frumuşel încă de la debut, cu perspective frumoase de creştere. Avem chiar şefă de promoţie la CNVA care a anunţat cu mândrie că rămâne în România pentru a deveni medic. Şi asta nu pentru că la debut ar primi o leafă de 1.000 şi ceva de lei. Între timp, în meseria de profesor, și așa ocolită de copiii de top, se dorește reducerea din start a unui salariu din care abia se trăiește, ce să mai vorbim de cărți, învățare continuă, activități extracurriculare cu elevii etc? Cine să își mai dorească să fie profesor-ucenic, dacă salariul este de nimic?

Citit 1359 ori Ultima modificare Marți, 21 Iunie 2022 19:57

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Profesor
  Miercuri, 22 Iunie 2022 22:31
  89.39.81.***
  Așa este, @florin: „TOATE REFORMELE de dupa 1989 AU ESUAT!”. Adică, reformele au fost pentru a se distruge. Și s-a distrus totul în jurul nostru. Mai rămăsese învățământul; și acesta șchiopătând. Acum se reformează și învățământul: module în loc de trimestre sau semestre, debut în activitate cu 1000 de lei pe lună, evaluarea standardizată, eliminarea notelor, eliminarea evidențierilor/premierilor, anonimizarea privind rezultatele etc. și vom avea ca populație o masă amorfă ,,cu carte” dar analfabetă, folosită de stăpâni după bunul lor plac, fără nici un fel de opoziție.
  0
  2
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 22 Iunie 2022 08:35
  86.124.202.***
  Uriasa problema a Romaniei este ca TOATE REFORMELE de dupa 1989 AU ESUAT!
  31 de schimbari de ministrii ai invatamintului dupa anul 1989!!!!!31!!
  Putem vorbi de educatie in situatia in care o data pe an se schimba ministrul educatiei sau invatamintului depinde de partide ?Odata cu ministrul se schimba si latraii din spatele ministrilor??Nu ai cum !Nu am incredere de loc in clasa politica ca ar putea sa schimbe in bine educatia sau sanatatea!
  0
  13
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 22 Iunie 2022 02:11
  80.113.60.***
  Doar sa fiio TAMPIT, sau fara facultatile mentale... 220E venitul lunar???? Mai bine se fac schelari! In vest... cu un contract de Italia sari de 4000E NET, cu ore suplimentare... dar TRAGI... trebuie sa te misti ca albina... lucru pe 5 nivele in interiorul halelor... sau 6 si exterior... DAR.. BANU e BAN! Se aude ghestatule rumenit? Unde ai fost 32 de ani? LA furat... si dat de pomana altora! BRAVIO BA! STAI JOS! AI NOTA 1 CU INDULGENTA! La purtare , as jigni bietul animal... leguma preferata!
  3
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.