Spre Schengen, de la criză la oportunitate

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Semnalul politic dat de Uniunea Europeană prin acordarea statutului de țări candidate la aderare pentru Ucraina și Republica Moldova este unul deopotrivă încurajator și pentru obiectivele pe care România le are în spațiul comunitar.

Pericolul rusesc care planează deasupra Europei pare să fi scos din starea de ”reflexie” statele care, de câțiva ani încoace, deveniseră reticente la tot ce însemna modificarea șablonului Uniunii Europene, fie că era vorba de extindere, reforme sau chiar... punerea în aplicare a unor prevederi din tratatele europene.

În această ultimă categorie intră și includerea României în Spațiul Schengen. Tehnic vorbind, deși de ani buni îndeplinim toate condițiile, suntem încă ținuți ”pe tușă” sub diverse pretexte. Se știe însă că, atunci când e vorba de pretexte, intrăm în zona foarte alunecoasă a politicii, indiferent de țara din spațiul comunitar la care facem referire.

Războiul din Ucraina a dus însă la reactivarea solidarității la nivelul Uniunii, punctele de convergență au devenit mai numeroase, iar acest lucru ar putea fi cheia și pentru soluționarea mult doritei includeri în Spațiul Schengen.

Desigur, există luări de poziție foarte ferme în favoarea României la nivelul instituțiilor europene, în special dacă ne referim aici la Parlamentul European și Comisia Europeană, dar, după cum se știe, în ultimă instanță totul ”se joacă” în Consiliul European, forul suprem al șefilor de stat și de guvern.

În acest context, UE trebuie să dea deopotrivă semnale politice, dar și să vină cu soluții la multiplele crize cu care ne confruntăm. Admiterea României în Schengen ar întruni aceste două elemente.

S-a văzut, de exemplu, cât de importantă și de imperativă este necesitatea deschiderii unor noi rute logistice pentru mărfurile din Ucraina. Blocada rusească a porturilor ucrainene de la Marea Neagră și Marea Azov riscă să arunce o bună parte a lumii într-o criză alimentară. Iar în aceste condiții, variantele alternative de transport trebuie valorificate la maximum.

Multe dintre aceste rute de transport dinspre Ucraina spre restul lumii vor trece prin România pentru mult timp de aici înainte. Prin urmare apartenența noastră la Spațiul Schengen este un imperativ economic pentru toată Europa și poate mai mult decât atât.

Desigur, avem nevoie și de o diplomație care să susțină aceste argumente în cancelariile țărilor europene. Este o oportunitate născută dintr-o criză, depinde numai de noi să nu o ratăm.

Citit 1202 ori Ultima modificare Duminică, 26 Iunie 2022 20:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.