Câtă valoare au notele la examenele naţionale?

Câtă valoare au notele la examenele naţionale?
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

După contestațiile de la Bacalaureat 2022, s-au modificat 30.307 note. O rată de modificare destul de mare, de 61,7 la sută. Cu alte cuvinte, mai mult de trei din cinci contestații au produs o nouă notă, lucru care înseamnă că aproape 31.000 de note au fost greșite.
La nivelul judeţului Galaţi, la proba de Limba şi literatura Română au fost depuse 576 de contestaţii, dintre care 559 au fost soluţionate cu modificarea notei, doar 17 rămânând neschimbate. Prin urmare, la această disciplină, 97,04 la sută dintre contestaţii s-au soldat cu modificarea notei, în plus sau în minus. Nici la Matematică şi Istorie, unde evaluarea ar fi de aşteptat să fie mai obiectivă, situaţia nu este mai bună: din 333 de cereri, s-au soldat cu note modificate în plus sau în minus 318, doar 15 rămânând neschimbate. Procentul notelor schimbate, raportat la totalul contestaţiilor este de 95,45 la sută. Chiar şi la proba la alegere, avem o rată a schimbării notelor de 89,72 la sută (la 360 de contestaţii, 323 de note diferite).
Nici la Evaluarea Naţională situaţia nu e mai bună. La nivel naţional, din totalul de 21.854 de contestații, 19.663 au determinat modificarea notei. Aceasta înseamnă că nu mai puțin de 89,97 la sută dintre lucrările pentru care au fost depuse contestații au avut nota modificată.
La Galaţi, rata de modificare este puţin peste cea naţională, ajungând la 90,38 la sută (718 contestaţii, 649 note modificate). Pe discipline, avem 98,80 la sută dintre notele de la Română schimbate (424 din cele 438 de contestaţii depuse) şi 80,35 la sută la Matematică (225 din cele 280 de contestaţii la această disciplină).
Concluzia imediată care se trage de aici e că la ambele examene naţionale evaluarea pare să fie făcută după ureche, lucru destul de trist, având în vedere că, pe baza notelor obţinute, elevii participă la admitere la liceu, dar şi la facultate, multe universităţi nemaiorganizând concurs. Este ştiut că departajarea se face la sutime şi într-un caz, şi în celălalt. Prin urmare, notele obţinute în urma contestaţiilor chiar aduc modificări deloc de neglijat în economia examenelor. Şi nu este aşa din cauza profesorilor corectori. E doar consecinţa faptului că de atâţia ani nu s-a putut realiza un sistem de testare coerent, care să nu dea derapaje când vine vorba de viitorul unor copii şi tineri.

Citit 1178 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Iulie 2022 11:17

3 comentarii

 • postat de un observator
  Luni, 04 Iulie 2022 15:45
  193.230.156.***
  Un cuvant miraculos rostit acum 30 de ani: reforma. Ce se vede dupa atatia ani , in realitate: in economie, in sanatate, in invatamant, in administratie si in multe alte domenii inclusiv in politica si eventual in parlament? Vedem toti! Inclusiv cei care conduc!
  0
  1
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 04 Iulie 2022 08:50
  86.124.202.***
  Cum dupa 32 de ani de REFORMA realizata de capitalisti nu de comunisti am ajuns la " E doar consecinţa faptului că de atâţia ani nu s-a putut realiza un sistem de testare coerent, care să nu dea derapaje când vine vorba de viitorul unor copii şi tineri."Sau tot Ceausescu este vinovat???PPartidele politice au ajuns ele insele grupuri de infractiune calificata astfel in cit implicarea politicului in invatamint nu poate duce de cit la falimentul acestuia!In functiile importante sunt numiti doar oameni cu carnet de partid care trebuie sa fie cit mai sluga partidului care la pus in funtctie!32 de ministrii ai invatamintului in ultimii 32 de ani!Si ministrul actual nu vorbeste coerent limba romana!Dar si el vrea sa faca REFORME!CE REFORMAM???INVATAMINTUL DIN PERIOADA 50-89???Sau invatamintul din perioada 1990-2022????LA 32 DE ANI DUPA REVOLUTIE CE MAI REFORMAM DIN INVATAMINTUL ROMANESC??????
  Basescu in 1995 "Băsescu îi cataloga pe absolvenţii învăţământului românesc drept "oameni buni la toate şi specialişti în nimic", comparându-i cu tinerii americani care, "deşi nu ştiu unde se află pe glob, sunt foarte eficienţi în munca lor zilnică".Acesta a fost Presedintele Romaniei si a REFORMAT INVATAMINTUL 10 ANI!!Dupa care a venit Iohannis si a fost necesar din nou sa REFORMEZE invatamintul DUPA BASESCU si rezultatul dupa 8 ani??????ROMANIA EDUCATA!!!Iti vine sa plingi!Va veni din nou alt presedinte care dupa doi presedinti de DREAPTA va reforma invatamintul!!!!Iar !!!
  1
  6
  Raportează
 • postat de Sa ne facem ca ar fi
  Luni, 04 Iulie 2022 08:18
  5.13.141.***
  Apar modificari pentru ca nu exista coerenta din partea celor care fac subiectele si baremul.Totul este prea vag,prea la interpretare.Apoi apar doi profesori care sunt fie mai drastici ,fie mai ingaduitori in aplicarea baremului si poate rezulta o diferenta de un punct intre cei doi.Si apoi se face media.La contestatie practic poti sa iei in marja a 50 de puncte,plus sau minus..
  Apoi intervine coruptia din Romania si in functie de cine sunt parintii tai in sistemul mafiot,apar si surprize!!!!
  1
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.