Războiul lumilor

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Duminică, exact în timp ce liderii celor mai puternice șapte democrații ale lumii se întâlneau în alpii bavarezi, rachetele rusești loveau din nou capitala Ucrainei. Alegerea momentului de a bombarda Kievul nu este nici pe departe întâmplătoare, dacă ne gândim că membrii G7 au ca principal punct de discuție, în acest an, tocmai situația războiului din Ucraina. Oricare ar fi însă concluziile summitului G7 din acest an, un lucru este clar: lumea se află deja într-un nou război rece, iar miza bătăliei constă tocmai în libertățile pe care mulți dintre noi ne-am obișnuit să le privim ca drepturi fundamentale.

Dincolo de invazia Rusiei din Ucraina, care cere noi măsuri imediate din partea Occidentului, grija principală a lumii civilizate pare să fie acum ascensiunea tot mai amenințătoare a Chinei pe scena mondială.

Pentru a contracara influența tot mai mare a  gigantului asiatic, liderii G7 au anunțat un program în valoare de 600 de miliarde de dolari, desfășurat până în 2027, pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii în țările cu venituri mici și mijlocii. Programul este gândit ca un răspuns la deja celebrul program chinezesc ”Belt and Road Initiative”, în valoare de trilioane de dolari, destinat tot pentru creșterea influenței în țările aflate în curs de dezvoltare.

În termenii prezentului, acest conflict înghețat arată o nouă luptă pentru stabilirea și câștigarea sferelor de influență între cele două mari superputeri globale. Din fericire pentru noi, față de situația de după Al Doilea Război Mondial, noul război rece ne găsește de partea liberă a lumii. Suntem, însă, la granița lumii civilizate, iar acest lucru ne va face în și mai mare măsură ținte directe în calea propagandei regimurilor autoritare, cum este cel de la Moscova.

Războiul brutal declanșat în Ucraina arată, însă, și politica falimentară, pe termen mediu și lung, adoptată în ultimele decenii de numeroase puteri europene. Din nefericire pentru lumea liberă, invazia armată a Rusiei demonstrează că vremea armelor și a armatelor nu a trecut. Din contră, pentru a-și putea apăra valorile sădite în ultimii 70 de ani, lumea liberă are acum nevoie de arme mai mult ca oricând.

Citit 1379 ori Ultima modificare Luni, 27 Iunie 2022 21:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.