Despre „speciali”, fără patimă, de pe Wikipedia

Despre „speciali”, fără patimă, de pe Wikipedia
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

După aproape un an și jumătate, autoritățile nu au niciun suspect în cazul atentatului cu bombă de la Arad, în urma căruia a decedat un afacerist local. Oamenii legii nu au reușit să-l identifice pe autorul faptei, chit că procurorii au audiat peste 400 de martori și au stabilit tipul de exploziv folosit în atac, însă tot degeaba. Despre Poliția Română, numai de bine: este sublimă, dar așteaptă dotarea cu BMW-uri. În plus, ministrul de Interne este "dotat", la rândul său, cu o teză de doctorat în... securitate energetică "documentată" serios, se pare, de pe Wikipedia.

Cele de mai sus pot părea amănunte, însă nu putem trece cu vederea faptul că datele Eurostat de anul trecut arată că România a coborât pe ultimul loc din Uniunea Europeană după durata vieții profesionale. Mai exact, românii muncesc, în medie, cu zece ani mai puțin decât un locuitor al țărilor nordice, cu șapte ani mai puțin decât un german sau cu cinci ani față de un francez. Dacă această statistică este legată de vârsta de pensionare a "specialilor", că altfel nu vedem cum, atunci bugetul va avea o problemă de rezolvat mult mai devreme decât se anticipa inițial. Deja, ministrul Fondurilor Europene dă din colț în colț la Bruxelles, arătând că România nu se poate comporta "ca o ţară sălbatică" în privinţa pensiilor speciale, care există în toată Europa. Tot ce a putut să recunoască domnul profesor este că pensia în plată nu ar trebui să depăşească salariul pe care l-a avut beneficiarul, după ce și-a inclus în calcul inclusiv primele de vacanţă.

Nici nu mai are rost să spunem că de acest cartof fierbinte al "specialilor", al pensiilor și al vârstei la care aceștia se pensionează se feresc toți politicienii, din motive electorale evidente. De data aceasta, problema trebuie, într-un fel sau altul, adusă într-o zonă de normalitate, atâta vreme cât ignorarea ei poate duce la blocarea PNRR, o adevărată vacă de muls pentru actuala coaliție de guvernare. Doar în octombrie, Ministerul de Finanțe a planificat împrumuturi de la bănci în valoare de 3,4 miliarde de lei, la care s-ar putea adăuga 465 de milioane prin sesiuni suplimentare, pentru că, nicio noutate, România trăiește pe credit. Singura veste bună este că președintele Fiscului va avea o întâlnire cu procurorul-șef al Parchetului European pentru a identifica mecanisme de reducere a evaziunii pe TVA. Măcar nu le caută pe Wikipedia.

Citit 1297 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2022 15:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.