Trebuie să schimbăm ceva

Trebuie să schimbăm ceva
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

O știre din weekend arată că, în plin sezon al virozelor și problemelor respiratorii cu care se confruntă copiii, Spitalul de Pediatrie din Ploiești nu mai face față consultațiilor ce trebuie acordate, în condițiile în care numeroși medici de gardă și-au luat concediu. O persoană din conducerea unității sanitare face un apel aproape disperat la medicii de familie să ajute în această perioadă extrem de dificilă, venind cu propunerea ca, la nivelul Prefecturii, să se discute problema, în vederea găsirii unei soluții. Cel mai probabil, cu situații similare s-au confruntat și alte spitale de pediatrie din țară, că doar nu o fi un caz singular din ”Republica Ploiești”. Recent, şi la Galaţi medicii Spitalului "Sf. Ioan" au făcut apel la părinţi să nu mai lase copiii nevindecaţi în colectivitate, numărul virozelor crescând din această cauză.

În context, reamintindu-ne de hemoragia medicilor specialiști către Occident, este nevoie de o strategie clară a resursei umane din Sănătate. Nu ne mai putem descurca doar cu ce avem, iar varianta atragerii unor medici bine pregătiți, fie ei basarabeni, ucraineni, indieni etc, este o prioritate absolută. Pentru asta este nevoie însă de manageri adevărați, care să fi aflat și de funcția de planificare. Cât despre necesitatea investițiilor în spitale dedicate recuperării persoanelor grav afectate de diverse accidente, ce să mai vorbim? Povestea despre drepturile persoanelor cu dizabilități, onorate chiar pe 3 decembrie, este una frumoasă în România și cam atât.

După cum tot o poveste sunt şi drumurile moderne. În weekend, un traseu de jumătate de oră pe centura Capitalei – botezată pompos A0 – ne mai arată o măsură a neputinței tipic românești. De mai bine de 15 ani, diverși constructori râcâie de zor la acești 70 de kilometri, iar lucrările, evident, nu sunt nici acum finalizate, cum nu am terminat nicio autostradă care să traverseze țara. Nici nu încape discuție că aderarea la Spațiul Schengen va aduce avantaje majore, inclusiv transportatorilor și exportatorilor, dar, în acest ritm al investițiilor în infrastructură, TIR-urile vor face tot 14 ore de la granița de la vest până la București sau oriunde în estul României. Altfel, semnături, contracte, licitații, alte contracte și o ținem tot așa; ”procuror lipsește oraș, mănăstire, maici, chef”, vorba lui Nenea Iancu.

Din păcate, ne-am obișnuit ca diverși băieți în costume scumpe, iar mai nou, unii în blugi, dar și fete înțolite să ne explice doct ce trebuie făcut pe la ”breiching-niuzurile” de la televizor, când, de fapt, experiența lor profesională reală tinde către zero. În stilul ăsta, nu vom schimba, cel mai probabil, nimic.

Citit 1318 ori Ultima modificare Duminică, 04 Decembrie 2022 18:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.