Nepregătiți, ca întotdeauna

Nepregătiți, ca întotdeauna
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

O nouă partidă de poker amenință economia mondială, după ce aproape jumătate de trilion de dolari au fost şterşi din valoarea de piaţă a băncilor la nivel global, în cea mai gravă prăbuşire a sectorului financiar de după pandemie, sau, dacă vreți, din ultimii 15 ani. După colapsul Sillicon Valley Bank, alte șase bănci americane au fost plasate sub supraveghere de agenția Moody’s, în vederea unei posibile retrogradări.

În timp ce președintele Joe Biden dă asigurări că sistemul bancar de peste ocean este stabil, piața financiară din Europa este marcată și ea de reorganizări semnificative, a se vedea cazul Credit Suisse - UBS. Dincolo de toate aceste mișcări ”capitaliste”, efectul de bază este scumpirea banilor, cu dobânzi în zona euro ce se apropie de 4% în zona de creditare.

Ce face România în aceste condiții? Ca de obicei, mai nimic, pentru că nici nu ar putea să facă mare lucru. Filosoful de la Ministerul de Finanțe ne-a explicat că împrumuturile statului de la început de an sunt strict necesare, în contextul tensiunilor financiare și ale conflictului de la graniță. Ce uită să spună este că aceste credite se fac în valută, la dobânzi duble față de acum câțiva ani, în medie la 7%, cu scadența peste zece ani, iar inputul lor în economia reală este aproape nul, în condițiile în care cheltuielile publice sunt puternic grevate de plata salariilor și pensiilor. Autoritățile publice locale găsesc din ce în ce mai greu cofinanțare pentru investiții, iar o restructurare firească a aparatului bugetar este ignorată cu desăvârșire, mai ales într-un an preelectoral.

Între timp, datoria externă a țării noastre a ajuns la aproximativ 150 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă jumătate din PIB. Trebuie spus că mai mult de jumătate din aceasta provine din sectorul privat. Lăbărțați în prea multe direcții, cu pretenții de a crea capacități de producție a semiconductorilor și cu șeful statului căutând investiții în IT prin Singapore, am uitat ce știm să facem cu adevărat. În tot acest timp, piața forței de muncă plânge după medici, asistente, ingineri, instalatori sau muncitori în construcții. În plus, lipsită de apă, agricultura românească e ca un muribund cu masca de oxigen la gură, iar vechile teorii economice privind avantajul comparativ au rămas în cărțile de specialitate. Acest sector ce ar putea aduce o creștere economică reală este lăsat de izbeliște, pe mâna politrucilor, în vreme ce reabilitarea irigațiilor este o altă poveste în derulare. În 2023, ne rugăm să nu avem parte de un nou an secetos, pentru că, oricum, suntem nepregătiți, ca întotdeauna.

Citit 1580 ori Ultima modificare Duminică, 19 Martie 2023 12:44

4 comentarii

  • postat de Ivan
    Luni, 20 Martie 2023 18:25
    5.13.234.***
    Pret baril petrol la minim istoric dupa 2022, pret benzina si motorina tot crescut? Inafara de pura specula, monopol absolut si japca pe fata, mai exista alte explicatii, calcule la tabla, etc? Asta e economie de piata?
    0
    0
  • postat de Trandafirul Galben
    Luni, 20 Martie 2023 15:30
    185.53.198.***
    Până când bugetarul nu va înțelege că salariul lui vine doar din privat și împrumuturi,adică să pună umărul la dezvoltarea sistemului privat și nu să-l distrugă așa cum fac din tată în fiu,nu ne vom dezvolta și vom emigra în masă și în mod forțat.
    Nimeni și nimic nu face mai mult rău acestei Românii,decât marea majoritate bugetară,excepțiile fiind izolate sau controlate.
    Cât despre cei de afară...fac ce vor cu noi,dar cu acordul marilor partide de guvernământ.
    De Președinte...ce să mai zicem...nici nu știu al cui este.
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 20 Martie 2023 09:38
    5.13.195.***
    Adica STATUL te obliga sa-ti tii banii in banca, apoi banca da faliment, pentru ca imprumuta mai mult decat propriile resurse... mai si joaca acesti bani la bursa... riscand tot!
    La noi este si mai frumos, bancile din Romania, incalca legile UE, acordul SEPA (Nici o banca DIN EU nu are voie sa perceapa comision interbancar in AMBELE SENSURI! BCR, ING fac asta cred ca, cam toate!)... iti deschid conturi in numele titularilor care nu sunt prezenti, angajatii baga mana pana la 10.000E si cum dracu nu-i vene nimeni... iti dati afara in stare de libertate, si au access in continuare la sistem! :))))
    FRUMOS!
    0
    0
  • postat de florin
    Luni, 20 Martie 2023 07:14
    86.124.203.***
    Cu o economie care o data cu inchiderea grupurilor pe carbune va depinde masiv de importuri de energie nu avem cum sa ne revenim!Nu am reusit sa începem extractia de gaze,hidrocentralele care sunt construite sau in stadii finale de executie stau nefolosite !Deci in domeniul energiei suntem praf!Și atunci de ce ar mai veni investitori în România?Ce putem oferi?Forta de munca nu,energie nu,gaze nu,transport feroviar nu,transport rutier nu,transport fluvial nu,porturi moderne nu!Deci care este avantajul nostru ca tara fata de Polonia,Ungaria,Bulgaria,Serbia de exemplu?????Agricultural?Intr_un ziar de Constanta am vazut un video cu autocamioane care asteaptau intr-o ooloana de 10 kilometre sa intre in port!Nu suntem de loc pregatiti pentru noua criza!Sa speram ca romanii sa-si poata gasi de munca prin Europa!Altfel va fi jale!!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.