Cu laptele, cum se bate apa în piuă

Cu laptele, cum se bate apa în piuă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

S-a făcut mare tam-tam pe mărețul acord realizat de Consiliul Concurenței cu retailerii și procesatorii, în vederea reducerii cu cel puțin 20 la sută a prețului laptelui de proveniență românească, pe rafturile supermarketurilor.

Asta s-ar dori să fie o măsură din ciclul "Guvernul Ciucă lucrează pentru dumneavoastră"...

Din păcate, această negociere a venit după ce laptele a ajuns, pentru anumite categorii de consumatori, la prețuri prohibitive, de peste 7 lei/litru.

Soluția reducerii prețurilor, prezentată drept un gest de mărinimie, ascunde, însă, și multă ipocrizie. Laptele pleacă de la poarta fermelor cu 1,5 - 2 lei/litru, iar pe lanțul producători - procesatori - retaileri, aproape jumătate din prețul ”la raft” le revine acestora din urmă.

Dincolo de asta, rămân o serie de probleme despre care autoritățile evită să vorbească. ”Viața liberă”, în urma unei întâlniri cu fermieri din domeniul laptelui, a prezentat recent unele dintre aceste aspecte. Pentru a completa imaginea reducerii de prețuri la lapte invocată de oficialități, reamintim și alte elemente care, de dragul corectitudinii - și față de fermieri, și față de consumatori - ar trebui luate în calcul.

Ne întrebăm, de exemplu, în ce măsură este respectată Legea 321/2009, care prevede că supermarketurile ar trebui să vândă măcar 50 la sută din alimente de la producători locali sau regionali. Fermierii spun că nu se respectă, că importurile masive iau, de fapt, grosul pieței.

Să mai adăugăm și Legea 182/2020 prin care se reglementează conținutul de acizi grași trans (AGT) în produsele alimentare. Până acum, nici măcar un agent economic nu a fost prins cu adaosuri de grăsimi vegetale în lapte peste limita de 2 la sută, că, deh, analizele sunt scumpe, iar amenzile oricum sunt modice.

Nu în ultimul rând, mai e și Legea 307/2022 - "Legea laptelui", conform căreia, la raft, produsele autentice din lapte trebuie să fie expuse separat de cele "pe bază de lapte" și cu adaos de grăsimi, însă această reglementare a rămas, zic fermierii, doar pe hârtie.

Altfel spus, poate că vor scădea (șase luni) prețurile, dar cu laptele încă se cam bate apa în piuă.

Citit 1004 ori Ultima modificare Marți, 02 Mai 2023 13:03

2 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 03 Mai 2023 12:33
    5.13.218.***
    Cred ca asa s-a expus cel mai slab punct al acestui popor: LIPSA DE UNITATE! Daca aveam si acest atuu in adn-ul national... PSD... nu mai era DEMULT si alte lepre ce FURA DE SPARG! Conform ultimei estimari al Academiei Romane inainte sa fie ocupata de infectii murdar de ruj pe guritza citez: IN ROMANIA S-A FURAT IN 30 DE ANI MAI MULT DE 330.000 X decat Darile platite de Romania Imperiilor Habsburgice si Otomane IMPREUNA! Marea intrebarea ar fi cat tribut am platit imperiilor!

    Pai inmultesti 33 de ani, cu TAXELE a 41 de JUDETE.... x 12... SCAZI cat s-a realizat.,.. 2...3 mici autostrazi, ZERO SPITALE, ZERO investiti pe ici pe colo crd ca nici bugetul pe jumatate pe an,,,, + banii furati din UE... apoi facturi umflate... garoafe in Bucuresti la prinmarul negoita 2800 Ron firul... cuimparat cu 318 Ron... cand de fapt se vand pe net cu 3 ron EN-GROSS.. ADICA TE SPERII!

    Dar... petrecerea CONTINUA LA FURT! TREZIREA PE CAND??? CAND PLEACA SI CEALALTA jumatate 7 MILIOANE SI RAMAN LOAZELE!????
    0
    0
  • postat de florin
    Miercuri, 03 Mai 2023 09:23
    86.124.200.***
    Vedeti in alte tari civilizate oamenii protesteaza pentru drepturile lor!In toata Europa si nu numai 1 Mai a fost o ocazie de a protesta de a-si apara drepturile!La noi in Romania a fost un concurs de CARE ORAS MANINCA MAI MULTI MICI!UNDE SE PREPARA CEI MAI BUNI MICI?CE TARI FESTIVALE AVEM LA MARE!!!
    In Olanda de exemplu la ultimele alegeri a cistigat un partid numit Partidul Fermierilor!
    ''BBB, condusă de fermieri, a câştigat popularitate ca o voce ce se opune planurilor guvernului de reducere a emisiilor de azot. Fermierii protestează împotriva acestor măsuri de câţiva ani, uneori apelând la violenţă.''La noi fermierii nu doresc sa se organizeze pentru ca culmea aceasta situatie le convin!Eu asa cred!Pentru ca astfel faceau ce fac olandezii!Ar turna tone de balegar pe treptele ministerului condus de Daea!!!
    La noi in Romania o mie de ongheuri si siteuri semneaza in 24 de ore de exemplu pentru inchiderea unei televiziuni!Dar niciodata o mie de ongheuri nu semneaza o petitie pentru cazul prezentat astazi in Viata Libera unde statul ,Ministerul Sanatatii ARE OBLIGATIA sa rezolve aceata grava situatie!1000 de ongheuri nu semneaza niciodata o petitie in 24 de ore ca politicienii romani sa rezolve astazi situatia cu cerealele din Ucraina,cu laptele din Ungaria,cu carnea din Spania!Nimeni nu protesteaza nimeni nu face greva toata lumea la mici!In concluzie in Romania este bine si 1000 de ongheuri doar vor semna petitii care nu vor deranja clasa politica !Intodeauna aceste 1000 de ongheuri vor fi deranjate de subiecte aranjate si planificate chiar de politicieni!!!!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.