Cu laptele, cum se bate apa în piuă

Cu laptele, cum se bate apa în piuă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

S-a făcut mare tam-tam pe mărețul acord realizat de Consiliul Concurenței cu retailerii și procesatorii, în vederea reducerii cu cel puțin 20 la sută a prețului laptelui de proveniență românească, pe rafturile supermarketurilor.

Asta s-ar dori să fie o măsură din ciclul "Guvernul Ciucă lucrează pentru dumneavoastră"...

Din păcate, această negociere a venit după ce laptele a ajuns, pentru anumite categorii de consumatori, la prețuri prohibitive, de peste 7 lei/litru.

Soluția reducerii prețurilor, prezentată drept un gest de mărinimie, ascunde, însă, și multă ipocrizie. Laptele pleacă de la poarta fermelor cu 1,5 - 2 lei/litru, iar pe lanțul producători - procesatori - retaileri, aproape jumătate din prețul ”la raft” le revine acestora din urmă.

Dincolo de asta, rămân o serie de probleme despre care autoritățile evită să vorbească. ”Viața liberă”, în urma unei întâlniri cu fermieri din domeniul laptelui, a prezentat recent unele dintre aceste aspecte. Pentru a completa imaginea reducerii de prețuri la lapte invocată de oficialități, reamintim și alte elemente care, de dragul corectitudinii - și față de fermieri, și față de consumatori - ar trebui luate în calcul.

Ne întrebăm, de exemplu, în ce măsură este respectată Legea 321/2009, care prevede că supermarketurile ar trebui să vândă măcar 50 la sută din alimente de la producători locali sau regionali. Fermierii spun că nu se respectă, că importurile masive iau, de fapt, grosul pieței.

Să mai adăugăm și Legea 182/2020 prin care se reglementează conținutul de acizi grași trans (AGT) în produsele alimentare. Până acum, nici măcar un agent economic nu a fost prins cu adaosuri de grăsimi vegetale în lapte peste limita de 2 la sută, că, deh, analizele sunt scumpe, iar amenzile oricum sunt modice.

Nu în ultimul rând, mai e și Legea 307/2022 - "Legea laptelui", conform căreia, la raft, produsele autentice din lapte trebuie să fie expuse separat de cele "pe bază de lapte" și cu adaos de grăsimi, însă această reglementare a rămas, zic fermierii, doar pe hârtie.

Altfel spus, poate că vor scădea (șase luni) prețurile, dar cu laptele încă se cam bate apa în piuă.

Citit 1180 ori Ultima modificare Marți, 02 Mai 2023 13:03

2 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 03 Mai 2023 12:33
    5.13.218.***
    Cred ca asa s-a expus cel mai slab punct al acestui popor: LIPSA DE UNITATE! Daca aveam si acest atuu in adn-ul national... PSD... nu mai era DEMULT si alte lepre ce FURA DE SPARG! Conform ultimei estimari al Academiei Romane inainte sa fie ocupata de infectii murdar de ruj pe guritza citez: IN ROMA
    0
    0
  • postat de florin
    Miercuri, 03 Mai 2023 09:23
    86.124.200.***
    Vedeti in alte tari civilizate oamenii protesteaza pentru drepturile lor!In toata Europa si nu numai 1 Mai a fost o ocazie de a protesta de a-si apara drepturile!La noi in Romania a fost un concurs de CARE ORAS MANINCA MAI MULTI MICI!UNDE SE PREPARA CEI MAI BUNI MICI?CE TARI FESTIVALE AVEM LA MARE!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.