Luna în care, în loc de cireșe, avem proteste
Foto: sindfisc.ro

Luna în care, în loc de cireșe,  avem proteste
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Odată cu primele cireșe, care au apărut pe piață la prețuri pe care mai bine le calculezi în euro, ca să aibă mai puține cifre și să pară mai ieftine, au "înflorit" și protestele de stradă.

La cireșe stăm prost, tot importurile sunt baza, de parcă am fi uitat cum e să le facem. În schimb, pe partea „cealaltă”, aproape că e ziua și protestul.

Din cea mai recentă serie de acțiuni sindicale, primii care au început au fost finanțiștii, adică angajații Ministerului de Finanțe și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Sunt cei care, conform fișei postului, se ocupă de colectarea taxelor, de impozite și de contribuțiile economiei. Adică strâng banii fără de care România n-ar putea funcționa. Nu că am duce-o pe roze, pentru că avem una dintre cele mai slabe colectări din Europa, dar, credeți sau nu, se poate și mai rău de atât. Conform revendicărilor pe care „Viața liberă” le-a prezentat recent, sindicaliștii din Finanțe acuză, printre altele, că sunt obligați să lucreze cu sisteme informatice și structuri IT greoaie și uzate moral, că fișa postului nu este corelată cu realitatea activității desfășurate, că finanțarea activității profesionale și a sănătății și securității în muncă este defectuoasă, că salarizarea este discriminatorie și că de multe ori personalul este subdimensionat.

După Finanțe, Educația. Trei federații sindicale din învățământ au adunat, miercuri, la București, peste 15.000 de persoane care, spre cinstea lor, nu s-au lăsat deturnate de manifestarea unei formațiuni politice. Aproape toate doleanțele prezentate de protestatari sunt de natură financiară și merg de la majorarea salariilor, indexarea anuală a acestora, în conformitate cu rata inflației, până la plata orelor suplimentare, decontarea navetei și compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate. Mitingul s-a vrut o mișcare de forță, înainte de un referendum printre profesori privind o eventuală grevă generală.

Joi a venit rândul statisticienilor să protesteze. Mai puțin mediatizați, pentru că, deh, referendumul a trecut, angajații Institutului Național de Statistică sunt revoltați ca urmare a situației salariale discriminatorii și cer uniformizarea grilei din sediul central cu secțiile teritoriale de statistică.

Și cadrele medicale au pichetat Ministerul Sănătății, iar angajații din penitenciare amenință și ei să iasă în stradă, alertați fiind de informațiile vehiculate în spațiul public privind viitoare tăieri salariale și concedieri.

Marea problemă pentru guvernanți, aflați înainte de alegeri, este că de toate domeniile astea avem nevoie și pe viitor, așa că problemele trebuie rezolvate. Fără fisc, profesori, medici și statistică nu se poate. Cât despre pușcării, oho, cât de multă nevoie avem!

Citit 2384 ori Ultima modificare Joi, 11 Mai 2023 18:44

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de eu cred ca daca nu protestam, nu existam
    Vineri, 12 Mai 2023 17:29
    89.39.81.***
    voi nu ati inteles nimic. singura tara din lume unde nu se protesteaza e coreea de nord. pai voi vreti sa fim pusi cu ei? pai asta e tara democrata daca nu se protesteaza? nu sintem frati latini cu francezii? aia frate democratie, proteste ca lumea...
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 12 Mai 2023 06:44
    86.124.202.***
    ''O analiză a Consiliului Fiscal arată că veniturile medii brute ale bugetarilor au fost cu aproape 30 la sută mai mari în 2021, o creștere mai mare decât în cazul angajaților din mediul privat.''
    Pai protesteaza tot astia care au salarii mari????
    ''Ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, unul dintre cei mai populari membri ai Guvernului, îi are subordonați la instituții din coordonarea ministerului pe care îl conduce pe mai mulți membri ai familiei: fiica, ginerele, nora și soția''
    Un sistem bugetar unde cazul de mai sus este reprezentativ!!!Plin de cumetrii !!!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.