Festivitate pentru 2% din PIB

Festivitate pentru 2% din PIB
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Potrivit platformei bacplus.ro, în peste 50 de licee din România niciun candidat la Bacalaureat 2023, sesiunea iunie-iulie, nu a promovat examenul. Bun, asta în condițiile în care examenul a fost cum a fost în acest an, cu probe orale echivalate etc. Pe de altă parte, datele relevă faptul că este vorba de multe unități de învățământ în care doar câțiva candidați - îi putem număra pe degete - s-au prezentat la probele Bacalaureatului. Deci nu e foarte relevant; e încă bine, nu?

Păi nu e, pentru că, din informațiile prezentate de opoziția parlamentară, în anul 2011 nu mai puțin de 206.055 de copii au fost înscriși la școală, în clasa I. Dintre aceștia, la finalul clasei a opta, mai rămăseseră sub 175.000, iar examenul de Bacalaureat a fost promovat de doar 87.266 de absolvenți de liceu. Cifrele nu mint niciodată. Doar 42% dintre cei care s-au înscris în clasa I în urmă cu 12 ani au promovat Bac-ul, iar asta e ceva deja îngrijorător, sau cel puțin așa credem noi.

Întrebarea este ce s-a ales de acești copii. Și doar ne putem da cu presupusul. Cel mai probabil, mulți dintre ei, din familii sărace, au abandonat, pe parcurs, școala, alții, poate la fel de numeroși, au părăsit țara, iar, într-o ultimă categorie îi putem include pe cei care nu sunt în stare să promoveze examenul de maturitate. Din cauza lor, dar și a unui sistem defect, subfinanțat, decuplat de realitate, cu multe cadre didactice care, la o adică, nu ar fi în stare nici ele însele să treacă un Bac.

O să spuneți că am forțat lucrurile. Puțin da, dar de aici și până la a organiza o mare festivitate cu ocazia promulgării noilor Legi ale Educației, proiectul fără fond "România Educată", atât de drag șefului statului, e o cale mult mai lungă. În zadar, asociaţii ale elevilor şi studenţilor, dar şi reprezentanţi ai opoziţiei au cerut retrimiterea proiectelor inadecvate în Parlament. Ca să nu mai vorbim de faptul că nu a existat o dezbatere reală în societate cu privire la acestea.

După ce a impus în mod repetat anumite persoane la șefia Ministerului Educației, domnul profesor de fizică de la Sibiu a ales să trăiască într-o bulă proprie, de unde forțează tot soiul de chestiuni împotriva firii. În timp ce le împachetează fastuos, necazurile cotidiene ale oamenilor rămân strict ale lor, la fel cum rămâne acest imuabil 2% din PIB alocat, an de an, în Educație.

Citit 1530 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iulie 2023 04:21

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de mimi
    Miercuri, 05 Iulie 2023 08:04
    89.136.7.***
    Asa este.Mare dreptate are Florin. Pana cand vom mai suporta?
    0
    0
  • postat de florin
    Miercuri, 05 Iulie 2023 06:09
    213.233.88.***
    Domnilor eu de altceva ma sperii !Ma sperii ca acest presedinte a putut aduna o gramada de lume in sala aceea care sa asiste la spectacolul acela jenant! O lume care se vrea intelectualitatea acestei tari !Și care nu are curajul sa iasă din sala in semn de protest fata de spectacolul jenant pregat
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.