Firme româneşti impozitate pentru că „nu au șapcă”

Firme româneşti impozitate pentru că „nu au șapcă”
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Întotdeauna a fost așa: cățeii au fost opriți cu bariere, în timp ce dulăii le-au sărit sau le-au ocolit prin portițe deschise numai pentru ei. Iar impozitele pentru românii care au IMM-uri, microîntreprinderi sau PFA-uri par să fie stabilite de statul român pe baza acelei glume vechi, dar atât de actuale: "Tu de ce n-ai șapcă?".

Revolta patronilor români este perfect justificată, în condițiile în care companii de stat și multinaționale, giganți precum E.ON, Enel, Profi, Unilever, Vodafone, Orange, Telekom, Arctic, Yazaki, Dr. Max, Caroli, CFR SA, CFR Marfă, CFR Călători, Termoenergetica etc. etc. - cu cifre de afaceri de sute de milioane și de miliarde de lei - se declară pe pierderi și plătesc zero impozit pe profit. Iar proiectul "ordonanței austerității" arată că nedreptatea se va adânci: marii datornici vor fi lăsați în pace, iar micilor întreprinzători li se va lua încă un rând de piele. Pentru că nu au șapcă!

"De ce împovărează guvernul microîntreprinderile (200.000 de companii afectate, cu 700.000 de angajați) și PFA-urile (300.000 de persoane) pentru a încasa doar 6 miliarde de lei prin taxe suplimentare de la bun-platnici, când există 70 de miliarde de lei necolectați - datorii restante la ANAF, din care top 1.000 companii au 58 miliarde de lei?", întreabă analistul financiar Iancu Guda. "Se poate face un efort concentrat împotriva celor 1.000 de companii pentru accelerarea procesului de executare, deoarece statul are prioritate la masa credală, aceste companii având active de 65 miliarde de lei. De ce statul nu face asta? De ce nu își face treaba cu recuperarea restanțelor fiscale? De ce nu se îmbunătățește legea insolvenței, pentru a eficientiza și urgenta recuperarea datoriilor? De ce nu vinde statul o parte din aceste creanțe, cu procedură de licitație transparentă, ca să recupereze rapid banii? Mulți nu ar mai deschide procedura de insolvență, de frică să nu-şi piardă firma. De ce să plătească un milion de suflete (bun-platnici, micro și PFA împovărate fiscal), când statul nu își face treaba să recupereze de zece ori mai mult doar de la 1.000 de restanțieri?", mai întrebă analistul.

La rândul său, economistul Ilie Șerbănescu consideră că o măsură de dreptate ar fi impozitarea multinaționalelor pe cifra de afaceri. "Multinaționalele își aranjează actele contabile astfel încât să nu obțină profit și să închidă pe zero. Unele exagerează atât de mult încât declară pierdere". "Un minim echilibru ar fi impozitarea multinaționalelor pe cifra de afaceri. Nu este total corect din punct de vedere economic, dar dacă ele te trag în piept, ce faci? Această soluție îți mai rămâne. Pui 1% pe cifra de afaceri și nu te mai pot păcăli", este de părere Ilie Șerbănescu. Întrebat dacă acest lucru nu va duce la plecarea multinaționalelor, economistul a răspuns: "Câinii de la măcelărie nu pleacă". În al doilea rând, nu pot pleca decât dacă vând cuiva. Și dacă vând, poate vine cineva mai bun".

Citit 4099 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 August 2023 00:08

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de Je
    Duminică, 20 August 2023 14:13
    5.13.134.***
    Doar un idiot poate crede ca exista vreo multinationala care inregistreaza pierderi reale in romania
    0
    0
  • postat de Gabriel
    Duminică, 20 August 2023 10:14
    31.4.236.***
    Doar un novice poate crede că o multinațională care înregistrează an de an pierderi în România va rămâne aici de dragul românilor și va aduce bani din țara de origine pentru a astupa pierderile înregistrate din dragoste pentru România.
    0
    0
  • postat de Gabriel
    Duminică, 20 August 2023 10:11
    31.4.236.***
    Se vehiculează ideea că pleacă multinaționalele dacă li se impozitează cifra de afaceri cu 1 %. Dacă tot lucrează pe pierdere, așa cum declară, nu mai contează că pleacă. Pleacă un viitor falimentar. În altă ordine de idei, dacă au pierderi în România, cu ce-și plătesc angajații?
    0
    0
  • postat de florin
    Duminică, 20 August 2023 09:33
    86.124.200.***
    Adrian am spus ca la noi nu se discuta despre aceasta directiva!Dacă România a votat aceasta directiva mai poti in UE sa pui impozite pe cifra de afaceri?Nu cumva ar fi dubla impozitare?Nu știu spun și eu !
    0
    0
  • postat de Adrian
    Duminică, 20 August 2023 02:09
    89.39.81.***
    Florin daca multinationalele nu declara profit ce impozitezi? ImpoItul pe cifra de afaceri reOlva problema dar nu se vrea
    0
    0
  • postat de florin
    Sâmbătă, 19 August 2023 07:33
    86.124.200.***
    Incepind de la 31 dec 2023 intra in vigoare directiva europeana de impozitare cu 15% a profiturilor multinationalelor!Ramine de vazut daca Romania va pierde si mai mult o data cu aplicarea acestei directive!Si nu prea am vazut ca se discuta de aceasta directiva!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.