Dacă nu-ţi place balconul/ Cazi cu avionul

Dacă nu-ţi place balconul/ Cazi cu avionul
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Moartea lui Evgheni Prigojin după prăbuşirea avionului în care se afla alături de alţi apropiaţi ai săi, printre care şi fondatorul trupelor Wagner, Dmitri Utkin, este încă un mesaj pe care Vladimir Putin pare să-l transmită celor care îl contestă într-un fel sau altul: este în continuare la conducere, nu se dă în lături de la nimic pentru a-şi consolida puterea şi nimeni nu este indispensabil, indiferent cât de agreat este la un moment dat sau câte servicii i-ar fi adus.

Dacă până acum rivalii sau contestatarii mai vocali erau eliminaţi prin metode devenite "clasice", ba un ceai cu poloniu, ba o cădere de la etaj/balcon, ba un accident la vânătoare sau pe stradă, de data aceasta, folosirea unei rachete a sistemului de apărare antiaeriană pentru a doborî avionul lui Prigojin (cea mai vehiculată şi probabilă cauză a prăbuşirii) duce metodele KGB-iste ale şefului de la Kremlin la un nivel pe care puţini şi-l imaginau posibil.

Chiar dacă rebeliunea trupelor Wagner din luna iunie a fost tratată destul de "soft" la momentul respectiv de liderii de la Moscova, era clar pentru toată lumea că Prigojin va plăti într-un fel sau altul tupeul de a se lua la trântă cu "ursul", singura necunoscută fiind momentul în care se va întâmpla acest lucru. N-a durat, iată, prea mult şi armata care a dus greul războiului din Ucraina multă vreme este pe cale de dispariţie. Este puţin probabil ca mercenarii Wagner să mai joace vreun rol în Donbas de-acum încolo, deşi nu este exclus ca vreun comandant cu priză la soldaţi să reuşească să menţină activi parte dintre combatanţi. Însă doar prin Africa...

Pe de altă parte, pe front, trupele lui Zelenski nu reuşesc să obţină succesul pe care-l spera toată lumea, iar ofensiva ucraineană recuperează teritorii extrem de încet, lucru sesizat deja de mulţi generali occidentali. Cu toate că aceştia n-au în "palmares" războaie atât de intense precum cel din Ucraina, părerea lor este una destul de pertinentă. Faptul că "winter is coming" nu va fi deloc în avantajul ucrainenilor, dacă nu vor reuşi până atunci să ajungă la Marea Neagră, pentru a tăia căile de aprovizionare a Crimeei. Caz în care va urma o nouă iarnă cu un conflict mai mult sau mai puţin "îngheţat", din care nu se ştie cine va ieşi mai bine şi nici dacă cineva va mai avea forţa să atace decisiv. Iar situaţia le convine de minune ruşilor, care îşi doresc un conflict de lungă durată, sperând că ajutorul occidental pentru Ucraina va slăbi la un moment dat.

Citit 1574 ori Ultima modificare Joi, 24 August 2023 22:26

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de marr
    Vineri, 25 August 2023 20:56
    86.124.202.***
    Ca sa continue sa Existe le trebuie bani - deci Contracte in Africa + un loc/baza sigura. Pusi in fata Faptului Implinit , mana de Comandanti ramasa cam asta ar trebui sa discute . Eventualele povesti cu razbunari sunt doar povesti . Un aranjament cu Lukașenko e foarte-foarte Probabil .
    0
    0
  • postat de La pierderea războiului de către Putin, pt. ruși, Prigojon va ajunge erou.
    Vineri, 25 August 2023 15:01
    109.166.133.***
    În viață sau nu, Prigojin trebuia ucis de propaganda Kremlinului, în fapt Prigojin după deplasarea trupelor Wagner spre Moscova, era pecetluit , un om mort viu, o fantomă vie. La pierderea războiului din Ucraina, mă tem că Prigojin va ajunge eroul Rusiei, Putin, gunoiul Rusiei.
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 25 August 2023 08:21
    86.124.202.***
    In concluzie atit timp cit UE se ocupa de razboi si incalzire globala Rusia devine mai puternica !Rusiei ii convine de minune ca razboiul sa continue!Culmea produce bani multi!UE a facut o mare timpenie!A unit in aceleasi interese Rusia ,China,India!In acest moment UE nu are de oferit nimic celor 3
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 25 August 2023 08:14
    86.124.202.***
    Media nu analizeaza ce se intimpla in Africa de Sud!Sub umbrela BRICS sau adunat principalele tari cu resurse naturale de pe glob!Eu nu am sa inteleg niciodata cum Europa va cistiga independenta energetica cu solutii tehnice care se bazeaza pe resursele Chinei,Rusiei,Africii si ale SUA!
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 25 August 2023 08:05
    86.124.202.***
    ''Însă doar prin Africa...''Se discuta prea putin de Niger unde francezii sunt goniti iar rusii primiti cu bratele deschise!Acolo este batalia pe uraniu!Batalile din ziua de astazi sunt pe resurse!Iar Africa continent bogat in resurse in acest moment este ocupata diplomatic de China si Rusia!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.