Vizite la nivel înalt de discreţie

Vizite la nivel înalt de discreţie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În ultima perioadă, Galaţiul a devenit extrem de atractiv pentru vizitatorii străini, dar nu este vorba despre turiştii pe care ni i-am fi dorit cu toţii, ci despre diferite delegaţii străine, de la experţi ai administraţiei europene, la ambasadori şi grupuri de oameni de afaceri, care vin să discute oportunităţi, să analizeze posibilităţi, să identifice opţiuni de dezvoltare.

Citește și Business Tour Galați - Brăila

                 Ambasadorul Chinei, într-o vizită de două zile la Galați

Toate bune şi frumoase, ne bucurăm de interesul stârnit, chiar dacă acesta este cel puţin parţial iscat de războiul ruso-ucrainean care continuă să se desfăşoare la un pas de graniţa românească. Ceea ce nu înţelegem, mai ales în contextul amintit, este secretizarea - dar nu una asumată cu subiect şi predicat, ci mai degrabă explicată în şoaptă - a acestor întâlniri şi a rezultatelor acestora.

Dacă până şi ministrul Apărării Naţionale a venit la Galaţi anunţându-şi vizita nu prin reprezentanţii Guvernului în teritoriu, ci printr-o declaraţie pentru un canal de televiziune central şi într-un comunicat ascuns pe site-ul MApN, să ne mai mirăm că nimeni nu spune nimic despre vizitele străinilor?

Cu o săptămână în urmă, o echipă de experţi a Comisiei Europene condusă de Michael Hager, şeful de cabinet al vicepreşedintelui executiv Valdis Dombrovskis, urma să viziteze România, mai exact porturile Constanţa şi Galaţi, pentru a discuta modalităţile de sporire a capacităţii coridorului Dunării, în special a porturilor la Dunăre, a portului Constanţa şi a canalului Sulina. Specialiştii au venit, dar nimeni nu a spus nimic despre discuţiile purtate nici cât s-au aflat aici, nici la şapte zile distanţă.

Miercuri, 6 septembrie, la Primăria Galaţi a avut loc o reuniune organizată de Camera Franceză de Comerț și Industrie din România, dar presa nu a fost nici invitată, nici nu ni s-a explicat, post-factum, ce doreau descălecătorii din Hexagon, edilul-şef făcând doar o succintă postare pe Facebook. Tot aşa, în aceste zile este prezent la Galaţi ambasadorul Chinei, dar discuţiile şi întâlnirile au loc fără presă, într-o discreţie de nivel înalt, şi la propriu, şi la figurat.

Înţelegem, pe de o parte, nevoia de discreţie în anumite chestiuni, mai ales cele delicate din punct de vedere politico-strategic. Dar, pe de altă parte, nu pricepem de ce aceste vizite devin subiecte de postări pe reţelele de socializare, dar nu se consideră că pot sau trebuie să devină subiecte de presă. Ori nu se doreşte să fim prin preajmă ca să nu punem întrebări incomode?

Citit 1737 ori Ultima modificare Joi, 07 Septembrie 2023 18:58

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de eu
    Vineri, 08 Septembrie 2023 13:56
    86.124.202.***
    Și ucrainieni,nu ucraineni!Toată lumea în Galați îi înjură pe ucrainieni,inclusiv florin și iancu jianu care sunt la cules pe tarla zilele ăstea și scriu mai rar
    0
    0
  • postat de eu
    Vineri, 08 Septembrie 2023 12:03
    86.124.202.***
    Gălățenii nu trebuie să știe mai mult decât trebuie să știe.Preocupările aici sunt altele:pensii,ce ne mai dă,ocazii de crăpăt moacă,traiul ca animalele din toate punctele de vedere,autobuze moacă,vaccin,popi,ăștia vor să rămânem mai puțini,cui ne vindem votul la anul-aur sau psd,treburi de ăstea
    0
    0
  • postat de magis
    Vineri, 08 Septembrie 2023 10:13
    89.121.200.***
    Asteptam raspunsul purtatorilor de cuvint ai Primariei si Consiliului Judetean. Sper ca vor considera articolul de mai sus drept o interpelare publica si vor raspunde ca atare.
    0
    0
  • postat de mirel
    Vineri, 08 Septembrie 2023 09:44
    136.255.134.***
    lista cu oamenii de afaceri/societile comerciale participante de unde o aflam? sa vedem si noi cine conduc zona de business din galati
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.