Air Schengen, scenariul... de anul trecut

Air Schengen, scenariul... de anul trecut
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Prima pagină a ziarelor este din nou ținută, la fel ca în urmă cu fix un an, de tema extinderii Spațiului Schengen. Avem parcă un sentiment de ”deja vu”, deși, se pare, de această dată lucrurile stau ceva mai bine. Dacă în decembrie 2022 s-a încercat, practic, un ”asalt” diplomatic asupra Austriei în Consiliul JAI, privind extinderea Schengen, în acest an pașii sunt mai prudenți.

Desigur, nu lipsesc efuziunile cu tentă mai degrabă electorală, precum graba premierului Ciolacu de a anunța ”că a spart gheața” în relațiile cu Viena, dar este de salutat tandemul Guvern - Președinție, care, cel puțin pe tema Schengen, pare a fi funcționat.

Apropo de reacții, ar fi de remarcat reacțiile mai ponderate și mai cerebrale în declarații publice ale actualului ministru de Interne, Cătălin Predoiu, în contrast cu atitudinea de gânsac opărit pe care (ex-)ministrul Lucian Bode o avea în urmă cu un an, reușind inclusiv (contra)performanța de a ni-i pune și pe bulgari în cap, declarând că România merge înainte ”indiferent ce s-ar întâmpla” cu vecinii noștri!

Dincolo de toate, în acest moment suntem pe cale să asistăm la materializarea scenariului de compromis la care speram... anul trecut. Adică, România să intre mai întâi în Schengen cu frontierele aeriene, pentru ca ulterior, în baza unor angajamente ferm asumate, să fixeze o dată și pentru etapele terestră și navală.

Acum, desigur, dacă ar fi să ne referim la condițiile puse, nu putem să nu observăm că Austria împinge lucrurile în curtea Comisiei Europene, insistând totodată pe tema migrației. Nu e tocmai o surpriză, dar nu este, totuși, foarte clar la ce se referă Austria când spune că ar trebui ”să ne asumăm responsabilitatea” în materie de imigrație ilegală. Sperăm că Viena nu se gândește să transforme România și Bulgaria într-o arie de ”deportare” a migraților ilegali! Pentru că iar s-ar bate cap în cap cifrele Frontex cu cele prezentate de guvernul austriac.

În același timp, dincolo de optimismul în creștere, n-ar trebui să pierdem din vedere încă un aspect. În Olanda, țară care s-a opus până de curând aderării Bulgariei la Schengen, apele nu s-au limpezit. Negocierile pentru formarea unei noi majorități de guvernare sunt încă în curs de desfășurare, iar dacă radicalul Geert Wilders iese învingător, atunci situația în privința Schengen ar deveni din nou complicată.

Să sperăm, totuși, că timpul și ”zeii” politicii vor fi de partea noastră. În aer, pe apă sau pe uscat, România are tot dreptul să fie în Schengen, e timpul ca până și Austria să recunoască asta!

Citit 1177 ori Ultima modificare Luni, 11 Decembrie 2023 17:30

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de florin
    Marți, 12 Decembrie 2023 08:36
    86.124.201.***
    Cînd la Galați și nu mai o să avem condițiile de aderare îndeplinite at să vorbim!Daca de la 1 ianuarie ar fi sa intram în spațiul european granita de la Galați a UE cu Moldova și Ucraina nu este pregătită!La Galați terminalul Schengen nu este functionabil!
    2
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.