Un război prea important pentru a-l pierde

Un război prea important pentru a-l pierde
Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

În ciuda celor care mizau, poate, pe o "oboseală strategică" a statelor europene vizavi de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, rezoluția adoptată, joi, în Parlamentul European, este un semnal că la nivel politic direcția rămâne de neclintit.

Nu trebuie să existe "nicio restricție autoimpusă asupra asistenței militare pentru Ucraina" a transmis Parlamentul European, după ce, cu doar o zi înainte, a aprobat pachetul de 50 miliarde de euro pentru ajutorarea Kievului! E o gură de oxigen de care Ucraina avea nevoie, în condițiile în care principalul aliat strategic, Statele Unite, este blocat în Congres de nesfârșite lupte politice preelectorale, cărora le-a căzut "victimă colaterală" și ajutorul promis de peste 60 miliarde de dolari!

Eurodeputații readuc aminte, dacă mai era nevoie, că agresiunea Rusiei a modificat total situația geopolitică din Europa și din lume. Practic, dacă regimul Putin ar ieși victorios, acest lucru ar însemna, de facto, recompensarea agresorului, iar odată cu asta s-ar deschide o Cutie a Pandorei la nivel internațional. Ucraina luptă pentru un sistem de valori identic cu cel al națiunilor democratice din Uniunea Europeană! Iar dictatorul Putin se teme de un model de succes democratic în Ucraina, pentru că ar deveni un exemplu de reformă inclusiv în mentalul cetățenilor ruși!

Eurodeputații au readus pe ordinea de zi și investițiile ce ar trebui făcute în industria de apărare. Războiul din Ucraina este unul care înghite resurse militare uriașe, iar spațiul comunitar trebuie să-și arate rezistența și în acest domeniu. Și nu este deloc întâmplător faptul că, tot în Parlamentul European, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amintit că va propune un sistem de achiziții militare comun la nivelul Uniunii, pe modelul achizițiilor comune din timpul pandemiei. De asemenea, vom avea și un comisar pentru Apărare!

Interesant este că europarlamentarii au propus și o țintă de 0,25 la sută din PIB-ul țărilor UE și NATO ca formă de ajutor pentru Ucraina! E un subiect care, cu siguranță, va face multe valuri, la fel ca propunerea de valorificare a activelor rusești blocate la începutul războiului.

Desigur, de la propunere la punerea în practică e cale lungă. Să nu uităm, totuși, că dincolo de procesul complex de decizie, Uniunea Europeană a făcut în mod constant pași înainte spre consolidarea intereselor strategice.

Citit 1074 ori Ultima modificare Joi, 29 Februarie 2024 18:48

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de Daca nu stii bancu intreaba un prieten ...
    Vineri, 01 Martie 2024 15:59
    108.245.201.***
    Razboiul e pierdut deja ...sau mai credeti in spiridusi !
    19
    4
  • postat de Gogu
    Vineri, 01 Martie 2024 08:31
    82.79.117.***
    Penibil! Acolo - si in celellalte conflicte regionale din lume - mor continuu oameni. Politica si interesele economice sunt puse mai presus de vietile oamenilor. Romania, prin implicarea directa / indirecta in conflictele acestea (Ucraina, Congo, Transnistria, etc)e partasa la aceasta stare de fapt.
    24
    11
  • postat de florin
    Vineri, 01 Martie 2024 06:53
    86.124.202.***
    Pandemia a fost un mijloc de îmbogățire pt pharma .Lucru acum recunoscut și în presa !Războiul a îmbogățit pina acum americanii care vinde gaz f scump UE!De aceea pe șest se aduce gaz din Rusia!Acum a venit rândul celor care produc arme!Romania va fi o contribuitoare docila!
    26
    11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.