Toate drumurile duc la reactoare

Toate drumurile duc la reactoare
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

După o perioadă destul de îndelungată în care lumea a considerat că energia nucleară este prea riscantă pentru a fi folosită... în scopuri pașnice, iată că drumurile economiei duc tot spre reactoarele nucleare.

Reținerile unei bune părți ale opiniei publice sunt de înțeles. Efectele catastrofelor de la Cernobîl (1986) și Fukushima (2011) sunt încă proaspete în memoria colectivă și sunt țări, precum Germania, de exemplu, care au ridicat la nivel de politică de stat închiderea centralelor nucleare.

Pe de altă parte, ultimii ani au adus mutații puternice pe piața energiei. Statele europene încearcă să scape de dependența importurilor de petrol și gaze din Rusia, energia regenerabilă are și ea limitele ei, iar ”foamea” de energie este, la nivel mondial, mai mare ca niciodată.

În aceste condiții, lumea pare a privi din nou spre centralele nucleare. Summitul Energiei Nucleare, de la Bruxelles, la care a fost prezentă și România este o dovadă în acest sens. Liderii europeni par să fi ajuns la concluzia că obiectivele de mediu și combaterea schimbărilor climatice nu se pot face fără relansarea energiei nucleare. Președintele Iohannis a anunțat deja că România dorește să devină lider regional în materie de energie nucleară, chiar dacă celebrul proiect al reactoarelor modulare mici (SMR), de la Doicești, are destule semne de întrebare...

Dincolo de asta, tehnologia unor reactoare nucleare performante există, iar Europa este în pragul unei decizii strategice pentru viitorul ei. Să nu uităm că Uniunea Europeană dorește să reducă cu 55 la sută gazele de seră până în 2030! Nu se poate vorbi însă de Pactul Verde european fără a ține cont că, în anumite privințe, prețul social al unor măsuri ”de mediu” ar fi prea mare. Desigur, obiectivele climatice nu trebuie abandonate, dar în situații excepționale se impun măsuri excepționale.

Nu se poate nega faptul că folosirea energiei nucleare implică și riscuri. Dar riscurile ar putea fi și mai mari dacă... nu am folosi această resursă energetică! Nu am face decât să ”exportăm” problemele climatice spre ale regiuni ale lumii, fără a rezolva problema de fond. Europa a fost în multe privințe un model pentru restul lumii. Poate că a venit timpul pentru a fi și un model de dezvoltare industrială care să includă, în mod responsabil, și folosirea energiei nucleare. Pentru că, indiferent cât de nobile ne-ar fi idealurile, un viitor mai bun nu se poate construi fără a ține cont de realitățile prezentului.

Citit 1632 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2024 14:36

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

  • postat de marr
    Sâmbătă, 23 Martie 2024 23:34
    86.124.202.***
    Ptr Viitorul ala Verde - exact cum s-a spus - trebuie tinut cont de Realitatea Prezentului . Energia Nucleara e o solutie . Ca Guvernul/politicienii au sechestrat energia si au directionat-o prin firme de partid , sa ne Jumuleasca de Bani ...e o Realitate Romaneasca . Virgil Popescu(PNL) stie el ...
    0
    2
  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 23 Martie 2024 20:47
    5.13.170.***
    Romania are energie electrica kklau! Colosii industriali aproape au disparut! 60% pleaca la exort Moldova, Ungaria si Ukraina! Ar trebuii sa costa 10bani kW! Nemtii au preturile la e electrica de 4x mai mici ca gazele! La noi este taman pe dos... si statul ne fura maxim!
    Subscriu Petre Tzutzea!...
    0
    2
  • postat de Gogu Bebe
    Sâmbătă, 23 Martie 2024 10:17
    86.8.48.***
    Iar la noi U 3-4 e si va fi zero
    2
    0
  • postat de florin
    Sâmbătă, 23 Martie 2024 07:27
    86.124.201.***
    Avem preturi mari la energie,gaze plafonate!Ce se va întâmpla cînd plafoanele vor fi scoase?Mai crede cineva că avem piata liberă la gaze și energie?Din păcate guvernanții nu au nici un plan!In 34 de ani post comunism nu au fost în stare să alcătuiască un plan energetic!Ne vom întoarce verzi în trec
    1
    6
  • postat de florin
    Sâmbătă, 23 Martie 2024 07:24
    86.124.201.***
    Românii au acum cea mai scumpă energie pt populație în UE!Pt industrie pe locul 3!Industria a început să consume mai puțin că populația!Suntem singura țară din UE unde se întâmplă asta!Suntem cei mai verzi din Europa !Rezultat?Cea mai mare inflație,deficit,preturi!
    2
    7
  • postat de florin
    Sâmbătă, 23 Martie 2024 07:19
    86.124.201.***
    In cazul României trădarea este și mai mare !Daca căutați un articol scris foarte bine de Petrișor Peiu o să înțelegeți de ce micro reactoarele nu sunt bune!De ce politica dusă de PNL în domeniul energiei este falimentară!Si vinovat nu este războiul!
    2
    8
  • postat de florin
    Sâmbătă, 23 Martie 2024 07:15
    86.124.201.***
    Nu toate drumurile duc la reactoare!Germania nu a participat la acest summit!Și că sa nu spun de USA și China!Politicile de mediu ale UE din ultimii 10 ani a adus energia mai scumpă in UE fata de China și SUA de două ori!Și asta pt că puțin le pasa de mediu!Folosesc cărbune gaz petrol!
    0
    9

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.