Ajutorul american pentru Kiev a venit exact în momentul în care "cuțitul" rusesc a ajuns la "osul" apărării ucrainene. În prezent, toate bastioanele apărării din estul țării sunt sub un asalt necontenit al trupelor tot mai numeroase trimise de Moscova. Se dau lupte grele în apropiere de Ceasiv Iar, localitate care are toate șansele să devină un nou Mariupol sau Bahmut.
Multă lume se întreabă și în prezent de ce SUA a întârziat atât de mult cu ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina, o "nimica toată" față de bugetul american de aproape 900 miliarde de dolari alocat anual pentru apărare! Mulți ar spune că din cinism, alții că din inconștiență, nu sunt excluse nici jocurile de interese dintre cele mai obscure.
Oricum ar fi, când se va scrie istoria acestei perioade, ezitările SUA vor fi considerate, cel mai probabil, o greșeală enormă. Fie și pentru a recupera teritoriul pierdut, în varianta "optimistă" a cursului războiului, ucrainenii vor avea nevoie de câteva luni bune. În total, cu întârzierile de până acum, acest război s-a prelungit cu aproape un an, numai din ambițiile politice ale unor capete pătrate gen Trump & comp. Asta pentru a nu mai vorbi de predictibilitatea SUA în raport cu aliații.
Dincolo de asta, întrebarea pe care și-o pun unii dintre observatorii cei mai avizați ai liniei frontului este dacă Ucraina va mai găsi forța să reziste până când ajutoarele trimise de la Washington vor da un nou suflu apărătorilor, în condițiile în care, vorba comandantului-șef Oleksandr Sîrski, situația s-a "înrăutățit semnificativ".
Să sperăm că da, altfel ne vom trezi cu rușii la gurile Dunării. Vor avea atunci politicienii SUA aceeași "inspirație" în a sprijini acțiunile NATO, de exemplu, cum au făcut-o acum față de Ucraina? Nu am auzit ca vreun responsabil din Washington să fi plătit, fie și politic, pentru întârzierea acestui ajutor vital pentru Ucraina și pentru Europa deopotrivă.
Sau poate acesta e "mesajul" pe care țările europene ar trebui să-l desprindă din toată povestea? Că ar trebui să se bazeze mai puțin pe SUA și tot mai mult pe propriile forțe. Majorarea bugetelor militare din unele țări UE, creșterea industriei de Apărare din altele sunt semnale că sunt destui cei care pun răul în față. În vremuri de război trebuie să speri în cea mai bună soluție, dar să fii pregătit pentru cel mai prost scenariu! Și suntem într-un moment în care, într-adevăr, toate scenariile sunt pe masă!