Îi alegem acum, jură abia la toamnă!

Îi alegem acum, jură abia la toamnă!
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Joi, 30 mai 2024, are loc ultima ședință ordinară a Consiliului Local Galați înainte de alegeri, am constatat cu oarecare surprindere. "Ultima înainte de alegeri, dar nu și ultima din acest mandat!", a ținut să-mi tempereze avântul un gând la curent cu ultimele prevederi legale. Pentru că, da, consilierii locali pe care îi vom alege pe 9 iunie 2024 vor depune jurământul și vor intra în activitate abia după 27 septembrie 2024. Cum ar veni, îi alegem acum, dar îi "ungem" în funcții abia la toamnă.

Ca să nu las loc de interpretări, citez din prevederile legale cuprinse în articolul 35 din Ordonanța de Urgență nr. 21/2024: "pentru intrarea în exercițiul mandatului autorităților administrației publice locale alese în anul 2024, termenele (...) încep să curgă de la data de 27 septembrie 2024". De ce din 27 septembrie? Pentru că în 27 septembrie au avut loc precedentele alegeri locale, acum patru ani. Și, evident, nu ar fi nici legal, nici normal să scurtăm - fie și cu numai câteva luni - mandatul de patru ani al aleșilor locali în funcție!

Așa că, din 10 iunie 2024, după ce vom fi aflat rezultatul scrutinului local, o să ne pricopsim cu două rânduri de aleși. Ce-i drept, nu-i plătim decât pe cei aflați în funcție, nu și pe cei care așteaptă toamna ca să depună jurământul. Dar pun pariu că va fi interesant de văzut, în următoarele luni, ce vor spune și cum vor vota aleșii care nu se vor mai regăsi în noul Consiliu Local 2024-2028! Și nu pentru că nu și-au dorit încă un mandat, ci pentru că voturile gălățenilor au hotărât altceva.

Cu riscul de a părea subiectivă, cred că surprizele alegerilor vor fi mai degrabă la Consiliul Local. Cum va arăta noul for deliberativ! Cum se vor constitui majoritățile! În prezent, balanța înclină puternic spre stânga: 15 PSD - 6 PNL - 4 USR - 2 PACT.

În ceea ce privește fotoliul de primar, pentru mine e mai palpitant să aflu diferența dintre câștigător și primul dintre cei învinși. O diferență care în 2016 se măsura în 1.105 voturi, traduse în doar 1,18 procente. Diferență care, în 2020, s-a adâncit la 34.383 de voturi! Adică 42,88 procente! Altfel spus, câștigătorul l-a spulberat, practic, pe următorul clasat în preferințele alegătorilor. Nu le mai dau numele, că oricum nu (mai) contează!

Nu știu alții cum sunt, dar pe mine mă îngrijorează majoritățile... chiar și în democrația originală pe care ne-am creat-o. Cu cât mai zdrobitoare majoritatea, cu atât poate fi mai înspăimântătoare: pentru că în lipsa unei opoziții reale - nu declarative, constatative și eminamente virtuale - o putere poate deveni periculoasă. Prin urmare, devine esențial să votăm pe 9 iunie. Ca să nu (în)jurăm din 27 septembrie 2024, următorii patru ani...

Citit 1152 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Mai 2024 18:26

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de @florin
  Vineri, 31 Mai 2024 08:44
  86.124.202.***
  Cum e posibil să permiteți comentarii care instigă la anularea voturilor,esența democrației?VOTĂM,suntem liberi,au murit oameni pentru asta,se cheltuie enorm pe alegeri iar putregaiurile sovietice cu 2neuroni pot huli aici.Să facă de la ei de la balcon propagandă,nu vrem să trăim cum au trăit ei
  0
  4
 • postat de marr
  Joi, 30 Mai 2024 16:40
  86.124.203.***
  O gramada de Nivele si Subnivele in Administratie ...si atunci cand cerem o explicatie suntem pasati ca la Ping-Pong .
  Alegerea e la noi , dar Seriozitatea , e la ei ?
  1
  8
 • postat de florin
  Joi, 30 Mai 2024 08:47
  86.124.203.***
  Schimbarea va veni daca ne prezentam masiv la vot și refuzam sa alegem listele servite de partide!O prezența masivă cu voturi majoritar anulate!Pucheanu care deja se crede primar sa stea in fata cu o majoritate de voturi albe!Sa fim sinceri in condițiile de acum nu ai cu cine vota !
  11
  6
 • postat de trăieșteanu ...din mila DOMNULUI....
  Joi, 30 Mai 2024 08:44
  128.127.117.***
  Cred ca e o porcărie nemaipomenită ,original Românească precum reovulația din 1900 toamna Când a căzut comunismul si so ridicat comunismul la putere cu părălia demoscratos.Târâimi-as chiloții ,că numa la noi e posibil așa ceva.
  9
  7

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro