August este, prin excelenţă, luna concediilor. Bine, mai mult pe la stat şi prin străinătate, dar se simte că şi mulţi dintre români, ba chiar şi dintre gălăţeni, profită de vârful de sezon pentru a-şi lua un binemeritat răgaz la munte sau la mare. Problema este că, pentru cei rămaşi acasă, ritmul desfăşurării lucrărilor pe şantierele încă active din oraş s-a diminuat considerabil, ca să nu spunem că a stagnat complet prin unele locuri.
Citește și Strada Domnească va fi închisă aproape o lună, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 17.00
În timp ce destinaţiile turistice de la noi şi de aiurea sunt luate cu asalt, cei rămaşi în urbe se confruntă, pe de o parte, cu aglomeraţia absolut cumplită din mijloacele de transport în comun. Să nu se supere planificatorii de la Transurb şi Primărie, dar e aglomerat şi până la 8, şi între 8 şi 9, inclusiv până pe la 9,30, abia în jur de 10 rărindu-se rândurile doritorilor de "plimbare" cu troleibuzul sau autobuzul. Cum e treaba prin tramvai, nu ştiu, că, mulţumită briliantei planificări edilitare din ultimii 10 ani, avem tramvaie noi şi vor mai veni, dar nu prea mai avem linii, că le-am desfiinţat, iar cele care mai sunt nu trec prin zonele centrale ale oraşului. Dar pe 102, 11 şi 28, care sunt, clar, printre cele mai aglomerate trasee, e jale.
După ce că e aglomerat, nici automatele de bilete nu îşi mai fac treaba ca lumea, în weekend umplându-se, bănuim, cu bancnote, că nu mai acceptă altele. Acum, colac peste pupăză, sunt lucrări pe străzi, iar automatele sunt suspendate sau mutate cu totul. Fără anunţ, fără afişe, fără nimic. Călătorul trebuie să viseze, probabil. La orice reclamaţie, ni se spune că sunt şi alternative de plată. Adică o aplicaţie pe care trebuie să o descarci în smartphone, pe urmă să ştii să o şi foloseşti, pentru a-ţi plăti o călătorie întâmplătoare. Nici cu SMS nu era mai uşor, că era musai să ai abonament de telefonie mobilă, altfel nu puteai să plăteşti SMS-ul special.
În fine, dacă, prin absurd, ai reuşit să faci rost de bilet, atenţie mare la staţii. Pe Domnească, încă în lucru, staţia de la Teatrul Dramatic (de unde a dispărut şi automatul de bilete, între timp) şi cea de la Parfumul Teilor sunt aproape impracticabile. Refugiile nu mai au panouri laterale şi în spate, pavimentul este instalat parţial sau nu există deloc, iar de lucrat, pare să nu mai lucreze nimeni. Or fi şi muncitorii de la drumuri în concediu...
Să nu vă imaginaţi că şoferii o duc mai bine. Un drum pe centura oraşului (aia care există, nu cea la care se lucrează de prin 2019 şi care ar fi trebuit să fie gata în primăvara lui 2022) se lasă cu rupturi de scut şi cu înjurături pe bandă rulantă. Pe cele două benzi din centru se toarnă asfalt, pe cele două din extremităţi stau la cozi infernale, claie peste grămadă, autocamioane, autobuze şi autoturisme, într-un talmeş-balmeş sonor şi olfactiv demn de Cartea Recordurilor.
Nu ne rămâne decât să sperăm că racordul cu podul hobanat se va face mai repede decât cel cu podul de la Brăila şi că asfaltul nostru va fi mai bun decât al lor!