Ofensiva ucraineană din Kursk a venit într-un moment în care – de la Kremlin până în prima linie a frontului – rușii se vedeau deja victorioși și cu teritoriile din estul Ucrainei alipite definitiv. Dar iată că întreaga societate rusească a fost silită să realizeze că Putin și elitele militare de la Moscova nu sunt chiar atât de atotputernice pe cât pretind și că situația pe front este departe de a fi ”sub control”.
A căzut ”mitul” că teritoriul Rusiei este inviolabil! Au mai fost mici incursiuni ale unor detașamente pro-ucrainene în zona de graniță, dar nimeni nu se aștepta la o ofensivă de amploare, cu implicarea a mii de militari. Rușii s-au trezit peste noapte cu războiul în spatele curții, în condițiile în care se obișnuiseră ca doar ucrainenii să simtă ce înseamnă starea de asediu...
Kievul nu a dezvăluit în totalitate care sunt obiectivele acestei ofensive pe teritoriul rusesc, însă o serie de efecte pot fi deja cuantificate. A devenit evidentă slaba mobilizare a armatei ruse dincolo de zona ”clasică” a liniei frontului. Rușii nu se gândeau că ucrainenii vor avea ”îndrăzneala” să-i atace pe propriul teritoriu, iar haosul domnește acum nu doar în Kursk, ci și în Belgorod, unde autoritățile au ordonat, luni, evacuarea altor zeci de mii de civili.
În al doilea rând, ușurința cu care trupele ucrainene au reușit să înainteze amintește într-o oarecare măsură de ”marșul lui Prigojin” când, anul trecut, mercenarii Wagner au reușit să ajungă la porțile Moscovei fără a întâmpina practic nicio rezistență în calea lor. Și n-ar fi exclus ca, o sursă de inspirație pentru ofensiva ucraineană să fi fost tocmai ”anchilozarea” pe model sovietic din armata rusă.
După cum se exprima un oficial de la Kiev, unul dintre scopurile ofensivei ucrainene este acela de ”a întinde” trupele rusești și de a forța o repoziționare a unor forțe care țin sub presiune linia frontului. Moscova încearcă să evite relocarea unor trupe, dar pare tot mai evident că trupele din rezerve nu reușesc să-i împingă pe ucraineni înapoi. În plus, societatea rusă se teme tot mai mult de un nou val de mobilizare, ceea ce, desigur, este o dovadă că încrederea populației în Kremlin a fost serios zdruncinată.
Pentru Ucraina, noua turnură a evenimentelor vine să-i refacă moralul și să arate că este capabilă să administreze Rusiei lovituri usturătoare. Este poate prematur să spunem că ofensiva din Kursk este un ”punct de cotitură al războiului”, cert este că va rămâne un moment important. Dinamica războiului s-a schimbat, iar strategiile pe câmpul de luptă se vor modifica radical.