Emoții, lacrimi și speranțe la Chicago

Emoții, lacrimi și speranțe la Chicago
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

În urmă cu nu mai puțin de o lună de zile, Donald Trump părea că a intrat în "linie dreaptă" în ceea ce privește obținerea unui nou mandat la Casa Albă. Spre disperarea multora care încă mai credeau în virtuțile democrației, cel care a orchestrat nici mai mult, nici mai puțin decât un atac asupra Capitoliului Statelor Unite era "pe cai mari". Practic, după tentativa de asasinat de la mitingul electoral din Pennsylvania, Trump avea mandatul de președinte în buzunar!

Democrații se aflau într-o situație disperată, iar într-o situație disperată au apelat la o soluție disperată: retragerea lui Joe Biden, iremediabil pierzător în cursa pentru Casa Albă, și lansarea Kamalei Harris, chiar dacă nimeni nu-i dădea nici ei șanse foarte mari.

Dar iată că miracolul s-a întâmplat! Din figura puțin spectaculoasă, în ciuda funcției de vicepreședinte, Kamala Harris a reușit, totuși, să aducă speranță în tabăra democraților. L-a înfruntat pe Trump în declarații, iar cooptarea în campania electorală a lui Tim Waltz, guvernatorul de Minnesota, ca potențial viitor vicepreședinte în echipa Harris, a fost una inspirată. În tandem au reușit să tempereze tonul tot mai agresiv pe care îl luase campania prezidențială, au schimbat accentele, iar arma ironiei a fost folosită cu abilitate la adresa "ciudaților" republicani din echipa Trump. Acesta din urmă nu a făcut decât să spumege și a revenit repede la atacurile la persoană tot mai grosiere și depărtate de realitate. Violența verbală n-a făcut, însă, decât să îndrepte o bună parte a electoratului nehotărât spre tabăra democraților și a Kamalei Harris.

În prezent se conturează o șansă reală ca întoarcerea lui Trump la Casa Albă să fie stopată. Kamala Harris este în ascensiune, iar Convenția Democrată de la Chicago, presărată cu multe emoții, lacrimi și... speranță îi dă aripi.

Desigur, mulți ar putea spune că, poate, e vorba de "show-politic", iar americanii sunt neîntrecuți la asta, dar avem din nou, în Statele Unite, o cursă electorală mai mult decât interesantă. Multe ape se vor limpezi în aceste prezidențiale, fie că e vorba de aspectele sociale, multiculturale, politice, economice, care stârnesc în prezent atât de multe controverse.

Iar dincolo de asta, să nu uităm că "tonul" pe care scena politică americană îl dă este preluat sub o formă sau alta în întreaga lume - diplomație, alianțe, leadership, garanții de securitate etc. Vom avea o consolidare a democrației sau o ascensiune de tip autocratic? Kamala Harris și Donald Trump fac parte din "lumi" diferite, dar sunt "lumi" din care vom face parte cu toții.

Citit 2576 ori Ultima modificare Marți, 20 August 2024 15:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.