După "lupte seculare" care durează de aproape două luni de zile, rivalii din alegerile prezidențiale americane s-au aflat față în față. Pentru prima dată. Un punct în plus pentru suspansul dezbaterii televizate, atent pregătite, negociate, promovate etc.
Donald Trump vs Kamala Harris a fost, fără îndoială, un "meci politic" așteptat cu destulă încordare atât de tabăra republicană, cât și de democrați. Trump nu mai este de mult o necunoscută pentru public. Dincolo de defectele sau calitățile pe care le afișează, "portretul" lui Trump este (pre)vizibil pentru toată lumea...
Miza a fost mai mare, poate, pentru Kamala Harris. Deși este vicepreședintele SUA, în tandem cu Joe Biden, a fost o prezență mai degrabă discretă în mediile administrației de la Washington. Poate prea discretă. De aici și îndoielile unora că ar putea să-i facă față lui Trump. Plus că electoratul știe prea puține despre ea. De aici și importanța dezbaterii, în sensul de a se defini mai clar și în relația cu contracandidatul Trump, cât și cu electoratul de bază.
Kamala Harris a trecut, iată, cu bine testul dezbaterii televizate, iar Trump a fost pus serios în defensivă. Dar asta nu înseamnă că Trump a fost făcut KO. Suntem departe încheierea meciului. Și dincolo de euforia din tabăra democraților, adevărul este că, precum în orice bătălie electorală, lupta se duce pe segmentul nehotărâților. Democrații convinși, la fel ca republicanii, își vor susține candidatul din propria tabără, indiferent de dezbaterile tv. Există, totuși, un segment de indeciși de aproximativ 15-20 la sută din electorat. Foarte mult, în condițiile în care doar câteva procente stau între Kamala Harris și Donald Trump.
În ciuda victoriei din dezbaterea televizată, Kamala Harris mai are încă multe goluri de acoperit. O întrebare este cât de "progresistă" este din punct de vedere politic și dacă nu cumva lezează prea mult interesele electoratului mai conservator. O altă componentă este legată de politicile ei economice. Idei precum plafonarea unor prețuri la alimente sau medicamente, subvenții de 25.000 de dolari pentru cumpărarea unei case sau acordarea unor credite fiscale la nașterea copiilor au fost catalogate de unii critici drept "agresiv populiste" şi periculoase pentru stabilitatea social-economică.
Desigur, instalarea unei femei la Casa Albă ar fi o premieră. Dacă va reuși Kamala Harris să scrie istorie, rămâne de văzut. Dar Trump nu și-a spus încă ultimul cuvânt...