Povestea sumbră a programului „Lapte și corn”

Povestea sumbră a programului „Lapte și corn”
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Celebrul program "Lapte și corn" a revenit în actualitatea școlilor româneşti odată cu deschiderea noului an. Programul a fost implementat după ce Ministerul Sănătății a decis că alimentația copiilor este nesănătoasă, mai ales pachețelul cu care elevii vin de acasă. Așa că s-a introdus pachetul distribuit în școală.

După ce s-a stabilit, pe repede înainte, care dintre cadrele didactice sunt responsabile cu preluarea și distribuirea laptelui și cornului în școli, copiii au devenit beneficiarii "minunatei" gustări. O perioadă, elevii au primit iaurt, dar, pentru că acesta ajungea pe bănci, pe haine şi devenise chiar obiect cu care se arunca în colegi, a fost înlocuit cu o cutie de lapte cu termen de valabilitate foarte mare. Și acesta a avut aceeași soartă, aşa că a fost repede înlocuit cu biscuiți şi mere. Se pare că nici punguța cu biscuiți nu a fost pe placul elevilor, pentru că aceştia fie sunt împrăștiați prin clasă, fie sunt abandonați în pupitre. Drept urmare, după o lungă tevatură, baza e tot pachetul cu care copilul vine de acasă.

Nu e de mirare, însă, că toate produsele primite gratis la școală au avut aceeași soartă, având în vedere calitatea și gustul lor. Despre iaurtul cu consistență aproape solidă, m-am întrebat adesea cum poate fi consumat fără o ustensilă de mâncat specifică. Iar biscuiții care se dau zilele acestea sunt cea mai proastă invenție. Trecând peste faptul că sunt foarte sărați, fără a avea niciun alt gust, sunt și foarte tari, și împachetați într-un ambalaj care lasă foarte mult de dorit și care îți taie pofta de mâncare imediat.

În afara faptului că acest pachețel primit de la guvern a impus în școli o muncă în plus, prin crearea spațiilor de depozitare, personal responsabil, mizerie etc., consumul lui nu aduce nimic benefic pentru copii, care oricum nu-l mănâncă. Oare nu ar fi fost mai indicat să li se dea copiilor un fruct care să poată fi consumat cu adevărat, nu porcăriile de mere scofâlcite pe care le primesc acum, deja stafidite. Sau pe model străin, să se fi organizat o masă caldă în școli și atunci poate nu s-ar mai fi făcut atâta risipă, iar proiectul și-ar fi atins obiectivul.

Mi-e greu, însă, să cred că acest lucru se va întâmpla prea curând în toate școlile din țară, având în vedere că, în ciuda multor schimbări care au avut loc în România în ultimii ani, celebrul program "Lapte și corn" a rămas neschimbat.

Citit 1074 ori Ultima modificare Joi, 07 Noiembrie 2024 14:40

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de Un roman
    Vineri, 08 Noiembrie 2024 11:32
    185.19.166.***
    A fost un program eșuat încă din start. Din câte am văzut copiilor li se dădeau produse de calitate inferioară. Merele sunt bune dar ar trebui sortate. Pentru o masă caldă,nu avem spații special amenajate. Cred că tot mai bun este un pachețel de acasă.
    3
    9
  • postat de Gigel
    Vineri, 08 Noiembrie 2024 09:22
    5.13.149.***
    Din pacate programele care par bune pe hartie se aplica in mod mizerabil.
    6
    13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.