Prutul „curge şi aşa”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unul din mesajele date, ieri, de preşedintele Traian Băsescu sună mai degrabă publicistic decât realistic: „În ţara lui merge şi aşa nu mai merge chiar aşa!”. Dincolo de muzicalitatea inspirată a frazei nu se văd prea multe lucruri în ţară.

Căci „merge şi-aşa” în continuare şi în cazul serviciilor locale slabe calitativ şi în cazul lucrărilor de construcţii proaste şi în cazul birocraţiei din administraţia locală… Ultimele săptămâni ne-au demonstrat că în Galaţi merge şi aşa, adică fără căldură în casele gălăţenilor. Sau că poate merge şi aşa, adică astăzi să spui că nu poţi da căldură, iar mâine să o livrezi, fără explicaţii. 

Am mai înţeles că lucrările publice realizate pe banii colectaţi de la cetăţeni pot fi făcute prost, pe acelaşi păgubos principiu că „merge şi aşa”.  Că, până la urmă, dacă vede cineva şi reclamă, „noi cu drag muncim”, iar dacă nu, treaba-i şi mai bună!  La fel, pe acelaşi păgubos principiu (doar pentru oamenii simpli), funcţionează şi angajările din sistem public, făcute pe principiul gradelor de rudenie, sau apartenenţei la un partid sau altul…       

Este adevărat, când a formulat fraza care din coadă a sunat, preşedintele Traian Băsescu nu se referea la ţară, în general, ci la un segment extrem de clar definit: lupta împotriva corupţiei. Precizând că a făcut un subiect de siguranţă naţională din lupta împotriva corupţiei, şeful statului se referea la marile cazuri instrumentate până acum de justiţia din România.

Din păcate însă, marile cazuri, răsunătoare, au fost repede epuizate de conducătorul ţării, atunci când a început să le enumere. I-au ajuns degetele de la o mână! Şi, involuntar, românii care au ascultat mesajul preşedintelui au continuat să enumere, în minte, fiecare, după cunoştinţe şi informaţii, alte cazuri de corupţie de la cea mică, de „peşcheş”, până la cea mai mare, de introducere, ilegală,  în ţară a mii şi mii de pachete de ţigări de contrabandă…

Căci ceea ce s-a întâmplat la Galaţi în ultima perioadă de timp, în legătură cu marile capturi de ţigări de contrabandă introduse ilegal în ţară nu este nici pe departe un accident. Este un mesaj clar, depinde însă cine îl citeşte. Pentru capii reţelei de trafic cu ţigări – căci cele două remorci şi tractorul cu ţigări nu reprezintă decât o mică parte din ce există! – mesajul ar putea însemna că Poliţia de Frontieră şi Vama au devenit mai atente la ce intră în ţară şi, mai mult, în Uniunea Europeană.

Pentru poliţiştii de frontieră şi vameşi, mesajul ar putea însemna, din contră, că activitatea le este extrem de atent monitorizată şi nu va fi nicio mirare dacă pe viitor vom fi martorii reeditării episoadelor din alte colţuri ale ţării cu descinderi DNA la locuinţele oamenilor legii… Chiar şi pentru autorităţile din Republica Moldova există un mesaj, fie acela că trebuie să devină din ce în ce mai alerte, fie că cineva le monitorizează…

Dar să spui că „nu mai merge chiar aşa!”, după ce Prutul a curs pe refrenul „merge şi aşa” atâta timp este puţin cam devreme! Aşadar, mesajul preşedintelui Traian Băsescu este prematur, dar nu inoportun. El doar anunţă un viitor. Sumbru pentru unii, poate bun pentru alţii. Când va începe această nouă epocă, este însă o altă poveste.   

Citit 1354 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Noiembrie 2011 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.