Am primit factura la energie. Nimic deosebit, o primesc în fiecare lună. O știre ar fi într-adevăr dacă, fantasmagoric vorbind, Electrica Furnizare mi-ar trimite într-o lună în plic, în loc de factură, o scrisorică din alea de care primesc cu zecile în campaniile electorale și în care să-mi spună, de exemplu, așa: „Stimate Domnule Luca, nouă ne pasă de bunăstarea Dumneavoastră și, ținând cont de faptul că sunteți clientul nostru fidel și că s-au scumpit toate în România, vă oferim o reducere la plata facturii pe luna în curs. Vă mulțumim că sunteți clientul nostru și vă asigurăm de cele mai... bla bla”. Neh, niciodată nu se va întâmpla așa ceva.
Cum ziceam, am primit factura la energie. Suma de plată e mai mare decât luna trecută. Din nou, nimic deosebit. Mă așteptam să fie mai mult de plată, din moment ce aerul condiționat a funcționat aproape non-stop, ținând cont de cuptorul pe care Dumnezeu l-a uitat deschis.
Revin, am primit factura la energie. Este pe perioada 18-30 iunie și am primit-o pe 23 iulie, fix cu o zi înainte de data scadentă. Din nou, nimic deosebit, o primesc aproape mereu la scadență, de parcă aș fi printre ultimii pe lista clienților. Poate or uita o dată să se uite pe ultima pagină și să mă factureze, mă gândesc din nou, afectat de căldura de afară.
Ca să concluzionez, am primit factura la energie. De obicei, mă uit numai pe prima pagină, văd suma de plată și vorbesc singur câteva minute, după care plec conștiincios la pay-point. În unele privințe, sunt de modă veche, prefer să le dau eu banii decât să mi-i ia ei. Ei bine, azi, pentru prima dată după multe luni, m-am uitat și pe celelalte pagini ale facturii și de-abia acum vine acel ceva DEOSEBIT (să mă scuze cei mai obișnuiți decât mine în ale facturilor!). Pe două pagini erau înșiruite, una sub alta, nu mai puțin de 80 de taxe, tarife, componente, contribuții cogenerare, certificate verzi, contribuții CfD, accize. Poate n-ați înțeles: optzeci!
Un cârnat fără sfârșit de prețuri, TVA-uri și procente, iar prețuri, iar TVA-uri, iar procente, de bănuiesc că nu le-ar ajunge un copac întreg ca să mi le scrie pe hârtie. OK, înțeleg că-i obligă legea să prezinte aceste date consumatorilor, dar cine a făcut legea oare s-a gândit că-ți trebuie vreo două facultăți ca să înțelegi aceste facturi? Neavând decât o singură facultate, și aia fără legătură cu kilowații, m-am gândit la două motive evidente pentru care mi-au arătat cele 80 de taxe și tarife: ori au vrut să se laude, ori să-și bată joc de mine.
Poate nu mă credeți: componentă de achiziție plafonat (cinci bucăți), componentă de achiziție plafonat estimat anterior (încă trei rânduri, plus unul pentru plafonat maximal), componentă de furnizare (cinci plus trei estimate anterior), tarif distribuție factură curentă (opt la număr), tarif transport introducere în rețea (tot vreo opt), după care urmează tarif extragere din rețea (alte opt bucăți). Cu voia dvs, urmează tarif administrare servicii sistem (încă opt - o fi numărul lor norocos!). Apoi, opt rubrici de contribuție cogenerare, alte opt de certificate verzi, numai șase rânduri de contribuții CfD și, într-un final, opt rânduri de accize. Apoteotic, tabelul se încheie cu totalul energiei consumate și cu totalul de plată, de fapt, singurele care contează cu adevărat pentru clientul „neinstruit”.
Apropo, v-am zis că am primit factura la energie?