Cu mâna-ntinsă a amendă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Spuneam, cu ceva timp în urmă, că nu-mi plac cerşetorii. Şi îmi menţin opinia. Am tot respectul pentru oamenii care muncesc, sub orice formă ar fi, şi nu întind mâna. Sunt conştientă că există cazuri sociale grave, situaţii-limită în care oameni de toată isprava ajung să nu se poată întreţine. Ca jurnalişti, vedem multe asemenea cazuri. Totuşi, oamenii pe care i-am ajutat, de-a lungul vremii, nu cerşeau.

În acest context, personal am salutat proiectul de lege al deputatului PDL Ştefan Pirpiliu, care interzice cerşetoria şi prevede pedeapsa cu închisoarea între şase luni şi doi ani pentru persoanele care o practică. De fapt, posibilitatea de a pedepsi cerşetoria există şi acum, activitatea în sine fiind ilegală. Avem instituţii ale statului abilitate să combată fenomenul, avem alte instituţii capabile să asiste persoanele aflate în situaţii limită. Toate, plătite din banii contribuabililor.

Faptul că până acum niciuna dintre autorităţile cu atribuţii în domeniul asigurării ordinii şi liniştii publice n-a reuşit să mai domolească fenomenul (că, să fim realişti, de eradicat e imposibil) nu înseamnă decât că, undeva, cineva nu şi-a făcut datoria. Tot pe banii contribuabililor. Se spune că, dacă un oraş e plin de cerşetori, nivelul de trai al locuitorilor e ridicat. Asta fiindcă cerşetorii de meserie nu se aciuează unde n-au ce primi. O fi. Eu una ştiu că, deşi Galaţiul e din ce în ce mai sărac, cerşetorii nu doar că nu au dispărut, dar parcă s-au înmulţit.

Ieri, pe scările care duceau la halele din Piaţa Centrală, aceştia erau împărţiţi pe categorii: cu copii, fără copii, cu handicap, fără handicap, tineri şi vârstnici, fiecare cu colţişorul lui. Şi cereau. Unii cumpărători le dădeau un ban, alţii nu. Dar sunt convinsă că toată lumea avea un disconfort la vederea lor. Pentru că, deşi numai noi ştim cât ne-am străduit să punem bănuţ pe bănuţ pentru masa de sărbători, faţă în faţă cu cerşetorii avem un sentiment de culpabilitate. Ziceam, cu puţin timp în urmă, că alegerea dacă să-i dăm sau nu bani unui cerşetor ne aparţine fiecăruia în parte.

Orice om are dreptul să dispună de banii săi aşa cum doreşte, în limitele legii. Iată însă că, potrivit proiectului de lege menţionat, cei care dau bani cerşetorilor riscă să primească amenzi între 300 şi 600 de lei. Dacă legea va trece - şi dacă se va şi aplica - se vor schimba multe. Şi poate că vor învăţa şi românii că poţi face opere de caritate şi donând la cutia milei din biserici sau direcţionând 2 la sută din impozitul pe venit sau cumpărând, de Crăciun şi nu numai, obiecte realizate de copii cu dizabilităţi, de persoane defavorizate sau cu handicap. De oameni care, pentru bănuţul pe care îl primesc, dăruiesc un strop de creativitate şi de suflet. Ne-am face astfel datoria de buni creştini, fără ca pe străzi, la intrarea în bănci şi în magazine, la cimitir şi prin parcările supermarketurilor să mai fie cerşetori. Ce ziceţi, poate n-ar fi rău să treacă legea dlui Pirpiliu?

Citit 1215 ori Ultima modificare Joi, 29 Decembrie 2011 23:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.