Inflaţia, o dată, inflaţia, de două ori...

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Un proiect de hotărâre de guvern dat publicităţii de Ministerul Finanţelor şi avizat deja de premierul Mihai Răzvan Ungureanu stabileşte că taxele şi impozitele locale vor creşte de la începutul anului viitor cu 16,05 la sută, valoare ce reprezintă actualizarea cu rata inflaţiei înregistrate în România în ultimii trei ani. Prin această măsură se preconizează că nivelul încasărilor bugetare va creşte cu aproape 900 de milioane de lei.

Faptul că se vor strânge mai mulţi bani la bugetul local nu e un lucru rău în sine, mai ales că va fi nevoie de fonduri pentru a se acoperi măcar în parte multele promisiuni electorale care cu siguranţă se vor face în acest an cu două rânduri de alegeri.

Partea proastă a problemei este însă faptul că mare parte din administraţiile locale au majorat deja taxele şi impozitele pe care le colectează şi în aceşti ultimi trei ani, având ca motivaţie exact indexarea cu rata inflaţiei. Chiar municipalitatea gălăţeană a făcut acest lucru în 2011, adăugând 5 procente la valorile anterioare ale taxelor, după ce în precedenţii doi ani le menţinuse nemodificate.

E drept că, legal, taxele percepute în plan local pot creşte cu până la 20 de procente anual, dar practic nimeni nu a recurs la o asemenea majorare, care ar fi spoliat populaţia şi-aşa sărăcită de o criză economice prelungită, din care nu s-a ieşit decât la nivel teoretic. Dar cele mai multe dintre autorităţi au recurs la majorări în aceşti trei ani, chiar dacă de valori relativ reduse, astfel încât noua propunere ministerială pare menită să ia şi pielea de pe cetăţenii unei ţări în care luminiţa de la capătul tunelului e din ce în ce mai palidă. Mai mult, faptul că se invoca drept motivaţie inflaţia e de-a dreptul hilar, în condiţiile în care aceasta a fost şi „scuza” de până acum a autorităţilor locale.

Nu m-ar mira, în condiţiile date, ca peste o lună, două să se apeleze din nou la scuza inflaţiei pentru a creşte alte şi alte taxe şi impozite. Că nevoie de bani este şi va fi oricând. Şi, mai mult, nu văd niciun motiv pentru care eventuala viitoare indexare să vizeze numai ultimii trei ani. Se pot majora taxele, locale sau nu, cu rata inflaţiei pe ultimii 10 sau 20 de ani, asta ca să nu ajungem până pe la stabilizările monetare de la jumătatea secolului trecut, caz în care bugetele locale ar deveni un soi de Făt-Frumos, cu creşteri într-un an cât altele în şapte sau şaptezeci. Iar Londra şi New-Yorkul ne-ar privi cu ciuda, aflând câţi bani se strâng în oraşele României.

Norocul nostru că-s alegerile aproape, că altfel puteam ajunge în situaţia de a nu mai avea locuitori care să plătească birurile respective.

Citit 1074 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.