Bacalaureatul electoral

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu doi miniştri la Educaţie acuzaţi de plagiat, numai buni de eliminat din examene pentru totdeauna, Victor Ponta se joacă de-a lupul la oi, ieşind pe posturi şi strigând ca din gură electorală de şarpe că vrea bacalaureat cinstit, cu camere de luat vederi în toate judeţele.

Întocmai cum a fost anul trecut ticluit de PDL-iştii Funeriu şi Resmeriţă, căruia i se mai zice inspectorul general Big Brother (proaspăt dat afară din partid şi şi din funcţie). Cei doi au fost înjuraţi anul trecut nu numai de generaţia care, nemaiputând să fenteze bacul, şi-a arătat adevărata valoare, ci şi de vajnicii reprezentanţi ai PSD-ului, care le-au plâns de milă celor picaţi, pe care au vrut apoi să-i bage în facultăţi fără diplomă de maturitate, dând astfel de pământ şi cu legile ţării, dar şi cu cele ale bunului simţ. Noroc că le-a venit mintea românului cea de pe urmă şi acum fac paradă de corectitudine.

Totuşi, îmbucurător este faptul că opinia publică este cea care i-a obligat să aleagă ca armă electorală menţinerea camerelor şi nu eliminarea lor. E semn că, măcar în al doisprezecelea ceas, ne-am dat seama că ar fi cazul să ne schimbăm pe ici pe acolo, în punctele esenţiale. Iar faptul că s-a început cu examenul e maturitate e ca şi cum am tăia răul cât mai aproape de rădăcină. Trebuie însă mers pe fir, până la capăt.

E nevoie de reformă adevărată în învăţământ, care presupune pe lângă revizuirea materiei şi organizarea mai multor tipuri de bacalaureat. Şi, pentru a nu-i mai învăţa pe elevii noştri să-şi fure singuri căciula, ar trebui să învăţăm să sacrificăm interesele de partid, în favoarea calităţii oamenilor puşi în fruntea instituţiilor de învăţământ. De la simplu director de şcoală, până la ministru trebuie să fie oameni capabili şi morali. Pentru că aceştia sunt exemple şi pentru elevi, dar şi pentru restul profesorilor care intră la clase.

Sunt oameni în Galaţi, care au vegheat ca bacalaureatul să se desfăşoare, în trecut, corect şi fără camere de luat vederi. De câţiva ani buni, ne-am aflat în coada clasamentului la promovabilitate, nu pentru că eram mai proşti decât alţii. Anul trecut s-a văzut că nivelul e cam peste tot acelaşi, iar procentele de promovare de 98 la sută din alte judeţe erau furajate de ilegalităţi crase, pe care toată lumea le ştia, dar se evita să se facă ceva.

Chiar şi cu supraveghere strictă, să nu  uităm că şi la Galaţi s-a încercat de mai multe ori fraudarea examenelor. Sunt situaţii în care, deocamdată, nu s-au găsit dovezi, dar şi altele în care profesori chiar cu experienţă şi cu rezultate de excepţie la clasă au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Dacă în cazul Onu şi Lazanu se vehiculează ideea unor sume de bani mai mărişoare, în dosarul  recent, în care sunt implicaţi fostul director-adjunct de la Liceul „Dunărea” şi fosta inspectoare de fizică, miza a fost de tot râsul, cei doi fiind acuzaţi că au luat curcani şi caş de la candidaţi.

Pentru anul acesta mesajul e clar: tezele de bacalaureat din 2009, 2010 şi 2011 sunt toate „cazate” la DNA, iar procurorii încă scormonesc după dovezi de fraudă. Nici profesorii şi nici elevii n-ar trebui să se gândească măcar la căi neortodoxe. La simularea probei de matematică, au fost grupuri şcolare care au obţinut promovabilitate spre zero. Dar a existat şi un elev de la „Radu Negru” care a luat 10 curat. Deci chiar şi la liceele industriale vor putea promova cei care, măcar acum cu o lună jumătate înainte de startul examenelor, vor pune burta pe carte.

Citit 1369 ori Ultima modificare Duminică, 13 Mai 2012 22:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.