Galaţiul, la roata norocului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din ce în ce mai des aud în jur că, încet, dar sigur, Galaţiul moare. Că, uite, din Combinatul siderurgic a rămas doar o umbră, la Şantierul Naval mai lucrează doar o treime din oamenii care lucrau cândva, că porturile de la Dunăre abia îşi trag sufletul. Pe de altă parte, îmi amintesc de vremurile de acum vreo două decenii, când Galaţiul părea de neclintit. Oraşul „duduia” muncitoreşte, salariile mari umflau şi preţul la pătrunjelul din piaţă, ne gândeam că suntem prea mari ca să cădem. Din păcate, totul s-a dovedit mai degrabă un fel de amăgire. Valurile de disponibilizări din întreprinderi au fost mascate social sub preşul salariilor compensatorii sau al pensionărilor anticipate, întreprinderi importante ale Galaţiului au fost lăsate pe mâna unor prăduitori în numele sfintei privatizări, investiţiile comunităţii în învăţământ, cultură, arte au părut nişte mofturi în faţa averilor ridicate din trafic de influenţă, găşti de partid sau pur şi simplu hoţie ordinară. Tot ce era nou s-a învechit, tot ce era bun s-a furat, tot ce era adevăr a fost ascuns sub promisiuni mincinoase. Aşa am ajuns să trăim într-un oraş ce pare îmbătrânit, cenuşiu şi stafidit.
Aşa este, Galaţiul se află la strâmtoare! Dar îngrijorarea nu trebuie să fie una paralizantă, nu trebuie să-l luăm în braţe pe „asta-i viaţa”! Îngrijorarea ar trebui să ne trezească, la nivel de comunitate, instinctul de supravieţuire. Şi, din păcate, cel mai grav nu este că se duce de râpă un combinat sau altul, că tot aceiaşi păduchii se bagă în frunte când vine vorba de funcţii publice, ci faptul că tot mai mulţi gălăţeni s-au lăsat cuprinşi de un soi de resemnare vecină cu fatalitatea. Nici după două decenii după ce am scăpat de etatismul comunist nu ne-a intrat în cap că nu va lupta nimeni în locul nostru pentru a transforma libertatea în prosperitate, că democraţia nu este un drept pe care ţi-l dă vreun pârţar plin de ifose în Parlament, ci un drept care se câştigă prin implicare directă, fiecare cât poate, acolo unde poate.
Dacă ne-am mai găsi timp să răsfoim o carte de istorie am descoperi că un oraş, o comunitate îşi poate redescoperi vitalitatea chiar şi atunci când a fost adusă în ruină de cele mai cumplite urgii. Am descoperi că Galaţiul a fost cândva un oraş care chiar însemna ceva în ţara asta, ba, mai mult, a însemnat ceva în partea asta a Europei. Îmi place să cred că s-a mai păstrat ceva din vâna celor care au ridicat acest oraş din negura secolelor şi că vom reuşi să ne smulgem din resemnarea asta aducătoare de moarte şi sărăcie. Lupta înseamnă viaţă, iar Galaţiul e un oraş pentru care merită să luptăm. Nu trebuie să reinventăm roata, trebuie doar s-o urnim din loc. Suntem aici, la răscruce de drumuri între Estul şi Vestul Europei, pe calea apelor putem ajunge în orice colţ al lumii, pământul poate da roadă bogată, n-au dispărut cu totul nici oamenii dintr-o bucată. Ce ne lipseşte? Poate un strop de credinţă şi speranţă. Şi, deloc cea din urmă, voinţa de a refuza să-l acceptăm pe „nu se poate”!

Citit 1463 ori Ultima modificare Vineri, 26 Octombrie 2012 23:32

6 comentarii

 • postat de Paradox
  Duminică, 28 Octombrie 2012 22:56
  LUPTA CU VIATA NE ARATA CA IN PROPRIA TARA NE SIMTIM PRIZONIERII UNUI SISTEM SOCIAL IN PRAGUL COLAPSULUI . ORICAT AM OCOLI ADEVARUL ,PROSPERITATEA IMEDIATA A UNUI TRAI DECENT ,PENTRU CEI TINERI SE POATE REALIZA IN TARILE BOGATE ALE UE. IN ROMANIA PRETUL MUNCII ESTE STABILIT DE POLITICIENI NUMAI PENTRU CLASELE SUPRAFAVORIZATE IN RAPORT CU CETATEANUL OBISNUIT . DOAR UN MIRACOL (AL RESURSELOR)NE MAI POATE SALVA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Duminică, 28 Octombrie 2012 15:16
  Sunt oameni care vor să mai lupte pentru oraș! Dacă nu au un lider, își vor risipi eforturile în van. Liderul acesta, lipsește. Legenda spune că este nevoie de un sacrificiu, ca să salvezi ceva. Cine și-ar mai sacrifica bunăstarea personală, ca să salveze orașul?
  Orașul de azi, se destramă, se dezintegrează, se pierde. Are soarta Castrului roman de la Tirighina.
  0
  0
  Raportează
 • postat de negonic
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 22:33
  Pentru petru si altii ca el :dati nume de tot felul de ,, fosti'' ce nu ar fi trebuit sa ajunga pe scaunele de conducere ,dar nu veniti cu cineva ,cu un nume credibil .Unii propun tot niste relicve si hoti in acelesi timp, si se bat cu pumnul in piept ca al lor e cel mai bun , dar nu arata criteriul dupa care al lor e mai bun . Si eu sunt in varsta ca si tine , si pot baga mana in foc fara teama cand afirm ca astazi nu avem oameni politici de incredere .Nimeni ,dar absolut nimeni din actuala clasa politica,nu merita votul nostu .Veniti cu cineva nou ,necunoscut si nui mai acreditati pe actualii conducatori si oameni politici .Toti ,,puliticienii ''actuali se bat doar pentu ei ,pentru rude si sustinatorii cunoscuti .Cei tineri,sa vina cu nume noi ,nu cu imbuibatii actuali care nu se mai pot schimba ,asa ca lasatii in pace pe actuali, si nui mai bagati inainte nici macar pomenindui .Pomenitii ,cantandule eventual vesnica pomenire si aleluia !
  0
  0
  Raportează
 • postat de petru
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 15:07
  Asta s-a votat ,asta avem,ne meritam soarta.Doctorul ,antenist ,ne-a promis locuri de munca in campanie ,prostimea l-a ales iar locuri de munca ,CIUCIU !!!!! Singura noastra arma de a lupta cu nepasarea este VOTUL SI DIN PACATE ,s-a vazut ca nu stim sa votam.Durbaca a umplut Galatiul de garaje si chioscuri ,iar cetatenii acestui oras ,drept multumire, il mai aleg odata.Nicolaie a fost cel mai slab director al combinatului si in perioada caruia s-a capusat combinatul masiv,erau intarzieri de luni la salarii....si drept multumire Galatenii il aleg in functia de primar ,doua mandate la rand...in acesta situatie cum vreti sa arate orasul ????Vad ca incearca ceva Stan ,dar cred ca s-a facut presiuni asupra sa ca a incetinit rau de tot cu garajele.Eu sunt pensionar dar trebuie sa intelegem ca daca nu se creeaza noi locuri de munca ,nu sunt bani de marire a pesiilor,asa cum cer asa-zisii reprezentanti a pensionarilor,pe care eu nu ii cunosc dar nu ii recunosc ca lideri.Sunt familii de tineri cu un singur salariu ,cu copii mici ,care stau cu gazda si au si salariul minim,de acesti tineri trebuie sa avem grija si sa le asiguram un salariu decent,chiar daca ei nu sunt organizati in ligi,partide,etc.pt. ca ei muncesc si nu au timp,ca unii pensionari imbuibati,sa faca mitinguri.Daca acesti tineri vor fi multumiti vor fi multumiti si pensionarii ,dar avand in vedere ca in acest oras majoritarii care se prezinta la vot sunt pensionari,sunt sanse minime sa se schimbe ceva in urmatorii ani SPERANTA MEA INCA MAI ESTE IN TINERI !!!!
  Doamne ajuta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nini Florin
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 14:59
  Sa lasam sperantele si visele desarte si sa ne apucam de treaba in GALATI,lasind pe cei ce vor sa construiasca ceva sa-si faca treaba si sa incurajam pe cei care au proiecte de viitor in GALATI caci sunt destui.Eu personal m-as apuca in secunda unu de proiecte in sport insa avem prea multi frustrati si invidiosi care nu au facut nimic la viata lor insa vor sa o distruga pe a altora.Daca cei care conduc acum fac o selectie adevarata si se inconjoara de oameni de caracter vor ramine in istoria Galatiului.Daca vor tine la orgoliul lor nu vor cu nimic mai presus decit cei dinaintea lor.A VOSPSI GARDUL CU ALTA CULOARE NU INSEAMNA CA AI FACUT CEVA NOU-DACA SCHIMBI CASA SI GARDUL ATUNCI CU SIGURANTA VEI ADEMENI SI LOCATARII DE CARE AI NEVOIE
  0
  0
  Raportează
 • postat de COSMIN
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 10:54
  E doar inceputul sfarsitului .Dupa ani in care s-a furat, oamenii au fost batjocoriti iar tinerii au aflat ca daca nu ai pile nu razbesti niciunde, cu ce sa mai revigoram orasul dar mai ales cu cine ?Cu pensionarii inraiti care au ramas , sau poate cu alde ,,ceafa lata lant de aur,, care au trait numai din furat si in cardasie cu autoritatile .In lipsa locurilor de munca orasul nu mai are nicio sansa .Cei cativa care mai sunt prizonieri aici din diferite motive (parinti bolnavi, copii la scoala in ani terminali) vor fugi mancand pamantul imediat cum vor avea ocazia .Dintre politicienii locali, dati-mi , va rog, exemple, cati mai au familiile si mai ales copiii in Galati ? Lista celor mutati in Bucuresti sau plecati din tara este infinit mai mare .
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.