Lasă, bă, că merge-aşa!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ne-am obişnuit cu ele. Fac parte din existenţa noastră. Nu ne mai miră, nu ne mai revoltă. Tipic româneşte, am ridicat din umeri şi am rostit oftat „asta e!”, după care am mers mai departe cu compromisul în cârcă. Deturnările de bani publici - căci despre ele e vorba - sunt crucea (grea!) pe care o cărăm de mai bine de douăzeci de ani, iar şansele să scăpăm prea curând de povară nu sunt tocmai bune. Pare mai simplu de câştigat la 6 din 49.

Dacă te opreşti în mijlocul oricărei intersecţii din Galaţi şi faci ochii roată, nu se poate să nu descoperi câteva exemple de bani publici aruncaţi pe geam. Prostii cu moţ, care s-au făcut doar de dragul de a fi făcute, fără ca vreunul dintre „genialii” implicaţi în realizarea proiectului să se gândească la finalitate: ce aduc ele bun pentru gălăţeni?

Să luăm ca studiu de caz containerele pentru colectarea selectivă a gunoiului. Au costat milioane de euro. Special pentru ele s-a construit o staţie de spălare şi sortare. Alte milioane de euro. Finalitatea? Zero! Chiar dacă oamenii civilizaţi duc gunoiul selectat şi-l pun în containerele care trebuie, din acest punct ecologia devine o vorbă-n vânt.

Efectul imediat este că răngile vânătorilor tuciurii de deşeuri rup containerele şi înhaţă „prada”. Ceea ce înseamnă că, de fapt, nu avem colectare selectivă a gunoiului, ci un program de sprijinire a populaţiei de etnie romă. Noi, ceilalţi, îi ajutăm pe ei să adune mai uşor bidoanele din plastic, metalul, hârtia. Căci, până recent, bieţii de ei se chinuiau scormonind în gunoaie. Aşa că le-am creat condiţii. Spunem că facem ecologizare, dar de fapt facem protecţia minorităţilor. Ceea ce-i altă gâscă, în altă traistă. Iar situaţia se încadrează perfect în definiţia deturnării de fonduri.

Dacă răngile nu izbândesc, intră în acţiune prostia. Angajaţii de la salubrizare trântesc conţinutul selectat al containerelor în basculantă, de-a valma. Nu le pasă că s-au cheltuit milioane de euro pentru ca acest program să recicleze. Îi doare-n moţul de la bască. Şi pe ei, pălmaşii, dar şi pe ceilalţi, creierele care au implementat un proiect costisitor, dar care, în practică, foloseşte comunităţii şi mediului cam cât o frecţie la un picior din lemn.

Cred că finanţatorii de la Uniunea Europeană ar trebui să ceară socoteală tuturor primăriilor care au încasat bani pentru colectare selectivă fără a face colectare selectivă. Să-i someze să demonstreze că au reciclat - aşa cum s-au angajat când li s-au dat banii - jumătate din gunoiul produs de comunitate. Şi nu pe hârtie (cum a făcut acum doi ani Primăria Galaţi, care a botezat molozul din demolări „pământ” reciclat), ci cu facturi încasate pentru sticla, metalul, plasticul, lemnul şi hârtia predate unor firme specializate.

E tare simplu să faci, din pix, administraţie publică, ecologie sau protecţie socială. Evident, remarca mi se potriveşte şi mie, moralistul semnatar al acestor rânduri. Atâta doar că în vreme ce eu scriu din postura de angajat al unei firme private şi de plătitor de taxe (inclusiv de salubritate), cei care ar trebuie să rezolve treburile comunităţii sunt plătiţi din bani publici. Adică şi din banii mei. Şi din banii dumneavoastră, ai tuturor plătitorilor de taxe. M-am săturat de „lasă, bă, că merge-aşa!”. Vreau să trăiesc într-un oraş civilizat. Se poate?

Citit 1206 ori Ultima modificare Duminică, 28 Octombrie 2012 14:38

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de iulian
  Luni, 29 Octombrie 2012 11:34
  ECOSAL???? cine este Ecosal sau RER???!! Firma primariei isi bate joc de acest oras,in acord cu autoritatile locale, de ani si ani de zile. Nesimtirea pe bani publici in acest oras a atins cote alarmante.Traim in cel mai imputit,jegos si urat oras din Romania(a nu se compara cu orase gen ex.Ramnicu Sarat). Muncitorii de la ECOSAL matura strazile cu crengi...wtf??!!! in secolul 21. Printre blocuri sunt munti de gunoaie, praful este stapan oriunde , rahatii de caine sunt peste tot, tomberoanele sunt jalnice. Sa nu indrazneasca cineva sa gaseasca scuze pentru ca incompetenta celor de la ECOSAL este atat de mare incat poate fi subiect de manual. Meritam strazi spalate(si de preferat cu furtunul ca in Spania) , gropi de gunoi adevarat ecologice, personal dotat cu aspiratoare( in Bucuresti de ex) ,etc. Dar nu ar mai ramane bani de furat asa ca..... Suntem praf....NOAPTE BUNA GALATI
  0
  0
  Raportează
 • postat de incepe campania, faza pe directori
  Luni, 29 Octombrie 2012 10:56
  Dl. Crangan, nu e vinovat Ecosal-ul ca unii sparg acele containere.
  Si doi, nu se basculeaza la gramada (asta e o dezinformare crasa si lipsa de moralitate, caci Dvs. stiti ca nu e asa) - masinile in care se colecteaza au compartimente separate pentru fiecare tip de deseu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Saracul
  Luni, 29 Octombrie 2012 00:37
  Totul tine de constrangeri,adica de amenzi,ar fi mai clar la noi!sa nu va ganditi ca in vest,unde ai cam patru saci de gunoi menajer este altfel!nu ai sortat gunoiul,nu t-il ridica!asta prima data.ceea ce inseamna ca mai stai doua saptamani cu el,cu ochii vecinilor pe tine,si ulterior cu amenda! asa sau civilizat,prin constrangeri!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.